Pääministeripuolue sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen katsoo, että Suomeen pitäisi säätää arvonnousuvero. Viitanen on myös eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja.

Arvonnousuveron puolesta linjasi tänään maanantaina myös Finnwatch tekemänsä selvityksen pohjalta. Arvonnousu- tai maastapoistumisvero tarkoittaa yksityishenkilöiden veroa, jota on esitetty perittäväksi tilanteissa, jossa verovelvollinen muuttaa Suomesta ulkomaille ja myöhemmin myy, lahjoittaa tai jättää perinnöksi omaisuutta, jonka arvo on noussut verovelvollisen asuessa Suomessa.

LUE LISÄÄ:

Hallitusohjelmassa on sovittu arvonnousuveron käyttöönoton selvittämisestä.

”Suomen tulee tiivistää veropohjaa ottamalla käyttöön arvonnousuvero”, Viitanen sanoo tiedotteessaan.

”On selvää, että ennen pitkää hallituksen on pohdittava myös tulopohjaa lisääviä toimia. Tämän tyyppiset veropohjan tiivistämisratkaisut tulee hyödyntää, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata ja välttää pieni- ja keskituloisiin kohdistuvat veronkorotukset. Ostovoimaa tarvitaan koronasta elpyessä”, hän perustelee.

”Vaikka kyse on vuosittain kymmenistä tapauksista, voivat veromenetykset nousta rikkaiden kohdalla miljooniin ja suuremmaksikin. Finnwatchin aineistosta nousee esiin esimerkiksi Portugali, jonne muuttamalla suomalaiset ovat voineet välttää lahja- ja eläkeveroja. Mielestäni Portugaliin muuttaneiden kuuluu maksaa verot siinä, missä muidenkin”, Viitanen lausuu.

Silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) linjasi helmikuussa, ettei aio edistää arvonnousuveron käyttöönottoa. Valtiovarainministeriön helmikuisen selvityksen mukaan veron asettamiselle ei ole juridisia esteitä. Veroon kuitenkin sisältyy niin paljon ongelmia, ettei valtiovarainministeriö suositellut veron käyttöönottoa.

LUE MYÖS: