Finanssiala on huolissaan, että opposition ehdottamat uudet veroaloitteet voisivat ajaa suomalaisia sijoitusrahastoja siirtymään pois Suomesta halvemman verotuksen maihin. Finanssialan kannanotosta kertoo Arvopaperi.

Huoli on herännyt Sdp:n esityksestä, joka laittaisi sijoitusrahastot, eläkeyhtiöt, säätiöt ja ay-liikkeen maksamaan saamistaan osingoista lähdeveroa. Tähän asti ne ovat saaneet osinkonsa verovapaasti ja voineet sijoittaa ne suoraan edelleen ilman välissä tapahtuvaa veronmaksua. Rahastosijoittaja on maksanut veroa vasta nostamistaan tuotoista.

Finanssiala pelkää, että ehdotettu osinkojen verotus saisi rahastot siirtymään Irlantiin tai Luxemburgiin ja myymään rahastojaan suomalaisille sieltä.

”Olemme tästä erittäin huolissamme. Osinkojen lähdevero iskisi erityisesti kotimaisiin sijoitusrahastoihin ja työeläkeyhtiöihin. Verosopimukset ovat sellaisia, että emme voisi asettaa kyseistä veroa ulkomaisille toimijoille, eikä verosopimusten muuttaminen ole ihan helppoa, jolloin se jäisi vain kotimaisten toimijoiden maksettavaksi. Se olisi suora haittavero”, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päivitys 19.3.: Verosopimukset vaikuttaisivat asiaan joidenkin maiden kohdalla, mutta eivät kaikkien. Sdp katsookin, että Finanssialan huoli perustuu väärinymmärrykseen, sillä Suomen verosopimuksista vain viisi rajoittaisi osinkojen verotusta. LUE LISÄÄ: Sdp vastaa Finanssialalle: ”Suomen 80 verosopimuksesta vain 5 rajoittaa osinkojen verotusta”

LUE MYÖS: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

Tämä tarkoittaisi ulkomaisille rahastoille veroetua suomalaisiin rahastoihin verrattuna, kun suomalaisten rahastojen kulut olisivat veron vuoksi suuremmat ja siten tuotot heikommat uuden veron vuoksi. Tällöin suomalaisten rahastoyhtiöiden voisi Kaupin mukaan kannattaa siirtää toimintansa ulkomaille ja myydä rahastojaan suomalaisille sieltä käsin, jotta ne pärjäisivät kilpailussa.

Rahastojen kotipaikasta käydään Finanssialan mukaan kovaa kilpailua, ja toiminta on keskittymässä Euroopassa yhä harvempiin maihin. Irlanti ja Luxemburg ovat pyrkineet rakentamaan itsestään veroeduilla rahastoteollisuuden kärkimaita.

”Jotta suomalaiset rahastoyhtiöt pärjäisivät jatkossakin, on niiden toimintaedellytysten oltava samat kuin muissa EU-maissa. Tähän asti kotimaista lainsäädäntöä on kehitetty oikeaan suuntaan”, Kauppi sanoo.

Rahastoyhtiö Seligsonin toimitusjohtaja Ari Kaaron mukaan on selvää, että ainakin isot rahastoyhtiöt voisivat lähteä Suomesta, jos niiden osinkoja ruvettaisiin verottamaan.

”Jos yksi rahastoyhtiö tekee siten, niin muiden rahastojen on kilpailutilanteen takia seurattava perässä”, Kaaro arvioi.

Lue laajempi juttu Arvopaperista.

LUE MYÖS: Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta