Pääministeri Antti Rinne (sd) piti tänään perjantaina Yle Aamun haastattelussa kiinni eilen julkaistun kirjan tarinasta, jonka mukaan silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) tarjosi sdp:lle hallituspaikkaa sote-hankaluuksien takia.

Sipilä kiisti eilen tiedotusvälineille Rinteestä kertovan kirjan kohdan, jossa kerrotaan yllättävästä tarjouksesta kesällä 2017. Sipilän mukaan hallitusikkuna oli auki vain silloin, kun perussuomalaiset hajosi. Kirjan mukaan Sipilä oli valmis heittämään kokoomuksen oppositioon ja ottamaan hallitukseen sen tilalle sdp:n. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kritisoinut tapausta kovasanaisesti.

LUE MYÖS:

”En lähde tähän keskusteluun”, Rinne sanoi kun häneltä kysyttiin aamuohjelmassa siitä, että Sipilä on kiistänyt kirjan väitteen.

”Se on mun totuus tässä asiassa”, Rinne sanoi kirjasta.

Rinteeltä kysyttiin myös, onko viisasta puida asiaa nyt julkisuudessa, kun keskusta on sdp:n hallituskumppani. Rinne vastasi, ettei usko asian vaikuttavan mitenkään hallitusyhteistyötä. Sipilä on nykyään keskustan rivikansanedustaja.

Eilen julkaistun Iltalehden politiikan toimittajan Lauri Nurmen ja Aamulehden entisen toimittajan Matti Mörttisen kirjoittaman kirjan nimi on ytimekkäästi Antti Rinne – Koko tarina (Into). Se kertoo Rinteen tarinan lapsuudesta suomalaisen politiikan johtopaikoille.

Soppaa hämmentää myös se, että Ilta-Sanomat kirjoitti Sipilän pyynnöstä Rinteelle syksyllä 2017, mutta tuolloin jälkeen Rinne kiisti tiedon esimerkiksi Helsingin Sanomille.

LUE MYÖS:

Lisäksi Tuomo Yli-Huttulan teos Presidentti ja porvarivalta – Ristiriitoja ja yhteistoimintaa tasavallan sisäpiirissä valotti vuosi sitten Sipilän tarjonneen sdp:lle hallituspaikkaa useamman kuin yhden kerran hallituskauden aikana, kertoo MTV Uutiset.

”On matkan varrella pari tai kolme kertaa tullut tilanteita, että Sipilä on soittanut ja tunnustellut hallitukseen tuloa. Hallituksen sisäisen luottamuksen näkökulmasta on ollut outoa, että minuun oltiin yhteydessä tietyissä pahoissa tilanteissa”, Rinne toteaa kirjassa.

Kokoomuksen Orpo sanoi eilen tiedotusvälineille, ettei muista vastaavaa tapahtumaa, mikäli kirjan kuvaus pitää paikkansa.

”Minusta on hyvin erikoista, jos tämä on totta, mitä Rinne kertoo. Minä en muista vastaavaa poliittisen historian tuntemuksellani. Pääministeripuolue suunnittelee päähallituskumppanin selän takana hallituksen kokoonpanon muutosta”, Orpo sanoi eduskunnassa Ylen mukaan.

LUE MYÖS: