Vihreiden, kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat olivat Veronmaksajien keskusliiton vaalitentissä samaa mieltä siitä, että kokonaisveroastetta ei pidä nostaa Suomessa.

Tentissä kohtasivat puheenjohtajat neljästä gallupeissa suurimmasta puolueesta.

Mielipidemittauksissa johtoasemaa pitävälle sdp:n Antti Rinteelle kysymys kokonaisveroasteesta oli hankala. Hän painotti veropohjan laajentamista ja tiukkoja verokantoja.

”Mä lähden liikkeelle siitä, että erityisesti ansiotuloverotuksessa pitää pystyä pieni- ja keskituloisten ihmisten verotusta edelleen keventämään. Samaan aikaan täytyy huolehtia, että hyvinvointivaltion keskeiset palvelut tulee turvattua.”

”Laaja veropohja, tiukat verokannat, mahdollisimman matalat verokannat”, Rinne tiivisti sdp:n verolinjan.

”Se ei vielä vastaa tähän kysymykseen”, kuittasi paneelia juontanut toimittaja Marja Sannikka.

”Tässä suhteessa on vähän hankala asia”, Rinne aloitti.

”Se on verot jaettuna bkt:lla kertaa sata”, murjaisi Rinteen vieressä istunut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Sipilän kuitti aiheutti naurunremakan tenttiyleisössä.

”Kyllä pitää paikkansa. Tämä on hyvin tuttu asia, Juha”, Rinne vastasi.

”Oleellista on se, että ansiotuloveroaste kevenee pieni- ja keskituloisilla erityisesti. Oleellista on se, että veropohja laajenee ja saadaan veronkiertoa estettyä sillä tavalla, että meillä riittää raha hyvinvointipalveluihin. Jos tässä vielä riittää raha sillä tavalla, että kokonaisveroaste ei lähde nousemaan niin hyvä”, Rinne sanoi.

Kokoomuksen Petteri Orpo piti selvänä, että sdp:n vero-ohjelma johtaa veroasteen nousuun.

”Minusta meidän pitää pyrkiä siihen, että kokonaisveroastetta saadaan laskettua. Korkea kokonaisveroaste on myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle ja viime kädessä hyvinvoinnille”, Orpo totesi.

Rinne kiisti Orpon väitteen sdp:n vero-ohjelmasta.

”Kannattaa kyllä todellakin katsoa se. Siellä on sellaisia asioita, jotka tällä hetkellä ovat verotuksen ulkopuolella ja veronkierron kohteena. Sieltä me haemme lisätuloa, sellaisista kohteista, missä ulkomaiset suursijoittajat eivät tällä hetkellä maksa veroa oikeastaan mihinkään”, Rinne vastasi.

Vihreiden Pekka Haavisto korosti, ettei vihreät tavoittele kokonaisveroasteen nostamista.

”Vaan taloudellisen aktiviteetin lisääntyessä ja työllisyyden parantuessa käy niin, että totta kai olisi mahdollisuudet veroasteen laskemiseen”, Haavisto sanoi.

”Mutta jos siellä on laskuvaraa, niin silloin pieni- ja keskituloisten verotukseen, kannustinloukkuja pois ja kaiken työn vastaanottamisesta kannattavaa. Erilaiset ympäristöverot ovat tulevaisuuden veroja. Ne voivat olla esimerkiksi kaivosveroa, louhintaveroa ja tämän tyyppisiä asioita, joihin voisi löytyä uutta veropohjaa Suomesta”, hän totesi.

Petteri Orpo: Solidaarisuusvero pois

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo olisi valmis poistamaan hyvätuloisten niin kutsutun solidaarisuusveron eli suurituloisten lisäveroprosentit.

Solidaarisuusvero oli alun perin väliaikaiseksi tarkoitettu vero. Vuonna 2018 solidaarisuusveron alaraja on 74 200 euroa ja veroprosentti 31,25.

Kokoomus ajaa vaalitavoitteenaan työmiljardiksi kutsumaansa veroalennusta, jolla kevennettäisiin ansiotuloverotusta miljardilla eurolla. LUE LISÄÄ: Kokoomus: Suuri veroale Suomeen – rahoittaisi lupaustaan alkoholitempulla

”Sen pitää mennä kaikille. Painotetaan keskituloisia, marginaalit ovat aivan hurjia. Jo kolmen tonnin palkkatuloilla yli 40 prosenttia. Se on aivan liikaa lisätyöstä ja lisäansioista”, Orpo totesi.

LUE MYÖS: Palkka 3000 €/kk, satasen lisätulosta käteen vain 50 € – ”Milloin tätä on alettu pitää hyväksyttävänä?”

”Progressio kuuluu Suomeen, se on meidän hyvinvointiyhteiskunnan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan perusta, mutta pitää olla joku tolkku”, Orpo jatkoi.

Kokoomus rahoittaisi veronkevennyksiä kiristämällä esimerkiksi alkoholin, tupakan ja polttoaineiden verotusta.

Orpo oli tentin neljästä puoluejohtajasta ainoa, joka luopuisi solidaarisuusverosta.

”Solidaarisuusvero on määräaikainen vero, se loppuu vuonna 2020 ja siitä lähdetään”, hän sanoi.

Keskustan Sipilä, sdp:n Rinne ja vihreiden Haavisto kuitenkin pitäisivät solidaarisuusveron voimassa.

”Pieni- ja keskituloisille ja sitten kun korjataan, niin pitää korjata myös eläkeläisille samoin kuin työssäkäyville”, sanoo Sipilä siitä, miten hän kohdentaisi ansiotuloveron kevennykset.

Antti Rinne oli sitä mieltä, että hänen omalla tulotasollaan verotusta voisi vielä hieman kiristää.

”Tuloni ovat yhteensä 8000 euroa kuukaudessa. Se verotettava tulo. Olen sitä mieltä, että mulla on varaa maksaa palveluiden toimiessa kunnolla muutama satanen lisää veroa”, Rinne sanoi.

LUE MYÖS: Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”