Kuukausittainen yhtiövastike nousee tänä keväänä monella nykyistä suuremmaksi. Tuttu lasku nousee muun muassa Espoossa, ja myös vuokrat voivat nousta eteläisessä Suomessa. Kuluva talvi on monin paikoin lisännyt taloyhtiöiden kustannuksia.

Espoossa yhtiövastikkeet nousevat, koska hoitovastike nousee koko kaupungissa 5-15 prosenttia, kertoo Isännöintiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Peltokorpi Uudelle Suomelle.

- Espoossa kaukolämmön perusmaksu nousee 14,5 prosenttia, kaukolämmön kulutusmaksu 6,3 prosenttia, erinäiset palvelumaksut 2-5 prosenttia, kiinteistövero nousee noin 30 prosenttia, Peltokorpi luettelee hoitovastikkeen nousun syitä.

Vuokravälitykseen ja asuntosijoittamiseen keskittyvän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola myöntää Uudelle Suomelle, että vuokratkin voivat nousta.

- Jos tulee äkillinen vastikkeen korotustarve, se voi saada vuokranantajankin liikkeelle ja vuokrat voivat nousta, Metsola pohtii.

Metsola ei usko, että vastikkeet tai vuokrat heilahtelisivat merkittävästi talven kovuuden mukaan, mutta hänen mukaansa paineita on ollut viime vuosina painaa vastikkeita alas, kun talvet ovat olleet "helppoja". Nyt tilanne on toinen. Peltokorpi on samoilla linjoilla.

- Nousuun yksittäisessä taloyhtiössä vaikuttaa todella paljon, kuinka tiukalla taloudella on aiemmin menty ja mitä vuosikorjauksia hoitobudjetissa on mukana, Peltokorpi sanoo.

- Kululisäykset ovat suurimpia pienissä taloyhtiöissä, koska vuosibudjetti on niin paljon pienempi.

Metsolan mukaan ylläpitokustannukset ovat viime vuosina kasvaneet nopeasti. Tänä talvena maksut huoltoyhtiöille ja muille apujoukoille ovat kasvaneet kaksinumeroisia prosentteja. Joissain taloyhtiöissä tällainen tilanne "voi katkaista kamelin selän", ja asukas joutuu maksamaan enemmän.

Metsola huomauttaa, että lunta suuremmat kustannukset aiheuttaa lämmitys.

- Jos on viisi plusastetta, lämmitystä ei tarvita juuri yhtään, mutta jos on viisi miinusastetta, täytyy lämmittää jo tuntuvasti. Jokaiset viisi pakkasastetta lisää maksaa suhteessa enemmän, Metsola sanoo.

Lumen lisäksi kustannuksia voi aiheutua esimerkiksi ullakoille valuneista vesistä ja lumen lappamisesta väärälle paikalle. Jos lunta kasataan seinän viereen, vesivahinkoja voi tulla lumen sulaessa.

- Jos taloyhtiössä ei ole lumenläjityspaikkoja ja on sovittu, että lumi lapataan "vaan jonnekin", niin jos sivussa menee aitoja tai istutuksia uusiksi, niin tilaaja eli asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö joutuu maksamaan. Varmasti tulee käsityseroja siitä, mikä on huolellista työn tekemistä aurausyhtiöiltä noissa olosuhteissa ja palveluntarjoajan päätä vaaditaan vadille, Peltokorpi sanoo.

Yhtiövastikkeiden nousupaineista kertoi aiemmin tänään Yle Uutiset.