Ruotsalainen pankkikonserni SEB kertoo, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) nousisi yhtiön hallitukseen vasta 1. kesäkuuta.

”Koska hän on ministeri Suomessa, häntä ehdotetaan nimitettäväksi yhtiökokouksessa 26.3., mutta hän ei ota aktiivista roolia hallituksessa ennen kuin 1.6.”, SEB:n viestintäjohtaja Frank Hojem kertoo Kauppalehdelle ja Uudelle Suomelle.

”Meidän, hänen ja Suomen hallituksen takia, emme halua mitään sekaannusta näiden kahden roolin välillä. Siksi toimimme näin”, Hojem toteaa.

Tieto siitä, että Berneriä esitetään SEB:n hallitukseen nousi julkisuuteen tiistai-iltana. Tieto mahdollisesta pankkipestistä herätti laajalti huomiota, koska perustuslain mukaan ministeri ei tehtäviensä aikana voi toimia pankki- ja rahoituslaitoksen hallintotehtävissä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli kuitenkin katsonut aiemmassa arviossaan, ettei Berner olisi esteellinen, sillä liikenne- ja viestintäministeri oli kertonut Pöystille, että ensimmäinen kokous pidettäisiin vasta 29. huhtikuuta. Päivämäärä on olennainen, koska eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta, minkä jälkeen nykyinen hallitus toimii toimitusministeristönä aina seuraavan hallituksen muodostamiseen asti.

Pöystin kanta on ollut, että Berner voi toimitusministeristössä ollessaan toimia SEB:n hallituksessa. Uusi Suomi kertoi keskiviikkona, että SEB:n uusi hallitus kokoontuu ensimmäisen kerran järjestäytymiskokoukseen 26. maaliskuuta. Pöysti sanoo, että tieto muuttaa myös hänen arviotaan.

LUE LISÄÄ:

Uusi tieto Anne Berner -jupakassa: SEB:n hallitus koolle heti 26.3. – Oikeuskansleri: Berner antoi eri päivämäärän

Oikeuskanslerin uusi kommentti tapaus Berneristä: ”Tämä muuttaa asetelmaa”

Esteellisyys kuitenkin poistuu, kun Bernerin hallituspestin alkaminen SEB:ssä viivästyy.

”Olemme todella iloisia siitä, että saamme Anne Bernerin hallitukseemme. Hän tuo ainutlaatuista osaamista Suomesta liike-elämätaustansa ja Suomen hallituksessa toimimisen johdosta”, Hojem sanoo.

”Haluamme kasvattaa jalansijaamme Suomessa. Olemme pohjoismainen yritys- ja investointipankki. Suomi-näkökulma on meille erittäin tärkeä”, hän jatkaa.

SEB:n päätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

LUE SEURAAVAKSI: Näkökulma: Minne katosi Anne Bernerin päivämäärä 29.4.2019?