Perussuomalaisten oululainen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen kirjoittaa blogissaan, ettei tiedä, mistä päivityksistä häntä ollaan syyttämässä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoi perjantaina Uudelle Suomelle, että Tynkkysen kuntavaalien aikana lähettämistä some-viesteistä on käynnistymässä poliisitutkinta. Asia vahvistetiin valtakunnansyyttäjänvirastosta, joka lähetti asian Oulun poliisille keskiviikkona.

Lue lisää: Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen, kovat nuhteet perussuomalaisille

–Odottelen tietoja, mistä minua edes syytetään, jos syytetään, Tynkkynen sanoo.

Kirsi Pimiän mukaan kyse on Tynkkysen vaalikampanjasta, jossa ihmisiä pyydettiin ilmoittamaan, miten maahanmuutto vaikutti heidän turvallisuuteensa.

–Sitten hän julkaisi erilaisia kertomuksia ilman tarkempia lähdetietoja. Kukaan ei voinut tietää, ovatko ne keksittyjä vai pitävätkö ne paikkansa. Mielestäni siinä haettiin selvää vastakkainasettelua, Pimiä moittii.

Tynkkynen vastaa, ettei tiedä, mitkä päivitykset ovat olleet Pimiän mielestä vihapuhetta.

–Kyseessä on termi, jota laki ei tunne. En myöskään ole saanut taustalla tapahtuneesta operaatiosta mitään tietoa itse, vaikka minua ollaan viemässä oikeuteen. Minulle ei ole toimitettu mitään materiaaleja, kuten kuvankaappauksia tai tekstejä, joista kävisi ilmi, mistä minua syytetään. En siis pysty puolustautumaan kunnolla, vaikka lehdet alkavat jo kirjoittaa tapauksesta, josta kuulivat aikaisemmin kuin tutkinnan kohde itse. Tilanne ei tunnu millään tavalla reilulta, mutta näin on mentävä, hän sanoo.

Tynkkynen arvostelee myös sitä, että vihapuhetta sisältävien viestien etsinnässä hyödynnettiin Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämää vihapuhealgoritmiä, joka tarttui kuntavaaliehdokkaiden noin tuhanteen viestiin, jotka välitettiin edelleen yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

–Stasi olisi kateellinen näin tehokkaasta järjestelmästä, hän kommentoi.

Pimiä kertoi perjantaina, että Tynkkysen viestit eivät tulleet vastaan algoritmin kautta.