Poliisin mukaan jotkut aikuiset eivät ymmärrä, mitä seurauksia seksin harrastamisella alaikäisen kanssa voi olla. Lapin poliisi tutkii parhaillaan tapausta, jossa nelikymppistä lappilaista miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhrina on 15-vuotias tyttö.

- Huolena poliisilla on se, että tällaiseen rikokseen syyllistyvät eivät ennakkoon ymmärrä tekonsa vakavuutta ja sen seurauksia. Seksuaalinen kanssakäyminen aikuisen ja alle 16-vuotiaan välillä on vakava rikos ja tämän asian ymmärtäminen tuntuu joillekin olevan vaikeaa, poliisi kertoo tiedotteessaan.

- Kun poliisi ryhtyy tutkimaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, epäillyn elämää tutkitaan hyvinkin yksityiskohtaisesti. Etenkin pienellä paikkakunnalla asia kantautuu nopeasti kyläläisten korviin ja epäillyn elämästä voi tulla kovin hankalaa, poliisi jatkaa.

Poliisi muistuttaa, että eniten kärsii uhri perheineen.

- Aikuisen miehen itsekkäitä tarpeita kohtaamaan valittu nuori ei itse välttämättä ymmärrä tapahtuman merkitystä elämälleen vasta kuin aikuisena. Henkiset vauriot voivat nousta esille vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä. Nuori voi myös jollakin tavalla olla suostuvainen ja tämä tuo tekijälle harhan siitä, että teko olisi jollakin tavalla oikeutettu. Totuus on kuitenkin se, että lapsen elämä voi olla pilalla, poliisi selvittää.

Maksimirangaistus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on neljä vuotta ja törkeässä tekomuodossaan kymmenen vuotta vankeutta. Lapissa tutkitussa jutussa epäilty vangittiin viime viikolla. Tutkinta jatkuu edelleen.