Euroopan korkeakoulu-urheilun kattojärjestö EUSA kertoo, että Portugalin viranomaisille on ilmoitettu muun muassa suomalaisnaisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä korkeakouluopiskelijoiden EM-kisoissa Coimbrassa.

Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) kertoi tiistai-iltana, että suomalaiset naisurheilijat kohtasivat jatkuvaa fyysistä ja verbaalista seksuaalista häirintää ja tapahtumat kärjistyivät lopulta yhden suomalaisurheilijan raiskauksen yritykseen.

Häirinnän takana oli OLL:n mukaan yhden maan miesurheilijat ja maata edustanut iäkkäämpi miesvalmentaja. Kohteena olivat pääasiassa suomalaiset naisurheilijat.

–Tapahtumista on ilmoitettu paikallisviranomaisille ja tutkinta on nyt paikallisen syyttäjälaitoksen käsissä, EUSA kertoo omassa tiedotteessaan.

–Kannustamme urheilijoita ja kansallisia urheilujärjestöjä ilmoittamaan uusista tiedoista ja huolista viranomaisille. Ne otetaan vastaan ripeästi ja myötätuntoisesti, EUSA jatkaa.

EUSA kertoo myös toimineensa välittömästi urheilijoiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Näin ei suomalaisten mukaan kuitenkaan todellisuudessa tapahtunut.

Seksuaalinen häirintä alkoi OLL:n mukaan, kun suomalaisurheilijat saapuivat heille osoitettuihin majoitustiloihin, eikä siihen puututtu ilmoituksista huolimatta. OLL kertoo, että edes paikalla olleet vartijat eivät puuttuneet häirintään, vaikka kohteena ollut nuori nainen huusi englanniksi heitä apuun.

Häirintä päättyi vasta, kun suomalaisurheilijoita edustanut OLL päätti omista rahoistaan tarjota urheilijoille uudet majoitustilat hotellista.

EUSA taas korostaa, että epäilty seksuaalinen häirintä tutkittiin nopeasti. Suomalaiset eivät tutkintaan kuitenkaan olleet tyytyväisiä.

Suomalaisurheilijoita kisoissa edustanut Opiskelijoiden liikuntaliitto hämmästeli, kuinka lukuisten silminnäkijöiden tai raiskauksen yrityksen keskeyttäneiden urheilijoiden kertomukset eivät ole riittäneet todisteiksi. Sen sijaan vaadittiin fyysisiä todisteita kuten mustelmia tai DNA-näytteitä. Naisia myös syyllistettiin uhrille sopimattomasta liian ”rauhallisesta” ja ”normaalista” käytöksestä sekä alkoholin käytöstä.