Eduskuntapuolueet haluavat kiirehtiä kahta eduskunnan käsittelyssä olevaa lakihanketta ja vetoavat hallitusta vielä selvittämään kolmatta vastauksena Oulussa ja Helsingissä ilmenneisiin seksuaalirikostapauksiin.

LUE MYÖS: Nyt tuli koko eduskunnan linjaus – Nämä 3 lakia runnotaan läpi seksuaalirikosten takia

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio katsoo tviitissään, että eduskuntaryhmien sopimien lakihankkeiden lisäksi eduskunnassa on käsittelyssä ulkomaalaislain uudistus, joka ”pitäisi ehdottomasti saada voimaan”.

Vuorion mukaan lakiuudistuksella pystyttäisiin puuttumaan tilanteisiin, joissa maastapoistettavat henkilöt tekevät viime hetkellä turvapaikkahakemuksen.

Lakiuudistus on tällä hetkellä eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) kertoo Uudelle Suomelle, ettei kyseisen uudistuksen tilaa kysytty häneltä ennen eduskuntaryhmien puheenjohtajien tiistaista kokousta.

Eerolan mukaan lakiesityksen käsittelyä ei ole ehditty vielä aloittaa, mutta hän kuitenkin vakuuttaa, että laki valmistuu, eikä raukea nykyisen eduskunnan lopettaessa työnsä ennen huhtikuun vaaleja. Asiantuntijakuulemiset alkavat ensi viikolla, Eerola selventää.

Itse lakiuudistusta valiokunnan puheenjohtaja pitää merkittävänä uudistuksena ja parannuksena.

”Olen Vuorion kanssa tästä samaa mieltä. Tämä on merkittävä ja kiireellinen asia”, Eerola sanoo.

”Olen itse ollut aikanaan vastaanottokeskuksessa töissä pitkäänkin ja jo silloin tämä sama ongelma oli olemassa, vaikka ei tietysti samassa mittakaavassa kuin nyt. Silloin jo katseltiin, että kun joku henkilö sai käännytyspäätöksen, hän teki vain uusintahakemuksen. Ei siinä välttämättä mitään kunnon perusteluja ollut. Räikeimmillään joku kääntyy kristityksi ja joku kääntyy seksuaalivähemmistöön. Ne ovat usein tuulesta temmattuja.”

”En epäile sitä, etteikö jonkun vakaumus voisi muuttua, mutta suurimmaksi osaksi se on keplottelua. Rajusti pitää kiristää tässä kohtaa”, Eerola toteaa.

Nyt käsillä olevan lakiuudistuksen myötä uusintahakemusta ei voisi tehdä ennen kuin edellinen hakemus on lainvoimaisesti ratkaistu. Jos edellisen hakemuksen käsittely tai sitä koskeva valitus on kesken, uuden turvapaikkahakemuksen tiedot liitettäisiin selvityksenä vireillä olevan asian käsittelyyn. Uutta erillistä päätöstä ei siis tarvitsisi tehdä.

Eerola huomauttaa, että vireillä olevien hakemusten täydentäminen on mahdollista jo nykyjärjestelmässä ja siksi hän katsoo, että kokonaan uuden hakemuksen tekemisessä on keplottelun makua.

”Henkilökohtaisesti minulle riittäisi yksi kerta: yhden kerran voisi tehdä turvapaikkahakemuksen. Siihen tulisi päätös kyllä tai ei ja asia olisi sillä selvä.”

Eduskunnan käsittelyssä olevalla ulkomaalaislain muutoksella turvapaikkaa hakeneen henkilön matkustusasiakirja kuten passi voitaisiin ottaa viranomaisten haltuun.

”Tavoitteena on varmistaa turvapaikkamenettelyn sujuvuus siten, että puuttuva matkustusasiakirja ei estäisi hakijan tunnistamista tai kielteisen kansainvälistä suojelua koskevan päätöksen saaneen henkilön maasta poistamista”, lakiesityksessä todetaan.

LISÄÄ AIHEESTA:

Ulkomaalaisten karkotuksia nopeutetaan 1.1.2019 – Myös uusintahakemusten ”väärinkäyttöön” halutaan puuttua

Näkökulma: Koko eduskunnalta kaksi väkevää linjausta – ja yksi heikko lenkki

Petteri Orpon mieli muuttui: On nyt valmis lisäbudjettiin epäiltyjen seksuaalirikostapausten takia