Noin 500 suomalaista tuomitaan vuosittain lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, kertoo psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitokselta.

– Seksuaalirikollisuus [lapsiin kohdistuva] on piilorikollisuutta ja poliisille tehdään vuosittain vain noin 3300 rikosepäilyä tai -ilmoitusta. Todellisesta määrästä pimentoon jää 85-90 prosenttia. Tuomion saa vuosittain hieman yli 500 seksuaalirikollista henkilöä, Nurminen kertoo.

Suomessa tapahtuu arvion mukaan siis vuosittain jopa yli 20 000 lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikosta, joista suurin osa jää pimentoon. Nurminen puhui Pelastakaa lapset ry:n tänään tiistaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Internetiin liittyvät lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tarkoittavat lasten houkuttelua ja varsinaisia tekoja, jotka voivat tapahtua keskustelun tai kameran välityksellä. Lisäksi internetin välityksellä kulutetaan lapsipornoa.

–Kun nämä [erilaiset tavat käyttää lapsia hyväksi] lasketaan yhteen, niin lukumäärä on aika huima: 750 000 ihmistä on maailmanlaajuisesti mukana tällaisessa toiminnassa, Pelastakaa lapset ry:n asiantuntija Jenni Häikiö kertoo.

Häikiö korostaa, että yleensä seksuaalirikollisilla on enemmän kuin yksi uhri.

–Varsinkin verkossa yhdellä tekijällä voi olla satoja uhreja, jos puhutaan tällaisista houkuttelurikoksista, kuvien ja videoiden levittämisestä. Välillisesti uhreja voi olla jopa satojatuhansia. Ne määrät voi olla aika huimia, Häikiö sanoo.

Lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä kärsii uhrien ja heidän läheistensä lisäksi myös yhteiskunta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaalan Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikön psykologi Aino Juusola kertoo, että hänen yksikkönsä kustannukset ovat noin miljoona euroa vuosittain. Kustannukset eivät kuitenkaan rajoitu lapsia hoitavan oikeuspsykiatrisen osaston menoihin, vaan seksuaalirikokset aiheuttavat yhteiskunnalle muitakin kuluja.

– Lisäksi tulee poliisin ja oikeuslaitosten tutkimukset. Suurimmassa osassa tapauksia lapselle määrätään edunvalvoja, joka maksaa. Syyttäjä, puolustuksen asianajaja, oikeuskulut ja tuomari, Juusola luettelee seksuaalirikosten aiheuttamia kuluja.

Juusola korostaa, että seksuaalinen hyväksikäyttö ”lisää merkittävästi pahoinvointia” uhreissa. Viime vuonna HUS:n oikeuspsykiatrian yksikössä hoidettiin 200 lasta.

Nurmisen mielestä on ongelmallista, että Suomessa seksuaalirikosten tekijöitä aletaan kuntouttaa vasta, kun heidät on tuomittu rikoksesta.

–15 vuoden seksuaalirikollisten kanssa työskentelyn jälkeen voi sanoa, että välillä kun asiakas istuu siinä edessä, mietin, että miksi vasta nyt. Miksi vasta nyt tuomittuna meillä on mahdollisuus tarjota asiakkaalle kuntoutusta, Nurminen sanoi.

Hän kertoo esimerkiksi erään henkilön ottaneen häneen yhteyttä ja pyytäneen päästä Riihimäen vankilassa seksuaalirikollisille järjestettävään STOP-ohjelmaan. Nurminen joutui kuitenkin kertomaan avunpyytäjälle, että STOP-ohjelmaan ei pääse ellei ole tuomittu rikoksesta.

Nurmisen mukaan seksuaalirikolliset ovat usein taitavia selittämään tekojensa syitä.

–Seksuaalirikokset eivät tapahdu hetkessä. Asiakas saattaa itse sanoa, että ”en halunnut tehdä mitään”, ”uhri itse halusi” tai ”kaikkihan näin tekee”, Nurminen kertoi.

Pelastakaa lapset ry on perustanut uuden verkkosivun lasten hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseksi. Verkkosivu löytyy osoitteesta Otanvastuun.fi ja sieltä saavat apua henkilöt, jotka ovat huolissaan omasta kiinnostuksestaan lapsia koskevaan seksuaaliseen materiaaliin. Aiemmin Suomessa ei ole ollut palvelua potentiaalisille seksuaalirikosten tekijöille.

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Jenni Häikiö uskoo, että verkkosivu auttaa potentiaalisia rikollisia kyseenalaistamaan omaa ongelmallista toimintaansa ja ajatteluaan, sekä hakemaan apua.