Teatteri on sukupuolisen ja seksuaalisen häirinnän harmaata aluetta. Tämä käy ilmi Teatterilehden tekemästä selvityksestä.

Näyttelijän ammatissa työvälineenä on oma ruumis ja esitysten tematiikan vuoksi roolihenkilöt saattavat olla ahdistelijoita tai uhreja. Näytelmissä voi tapahtua myös raiskauksia. Mutta miten erottaa ammatillisuus ja yksityisyys? Se ei tunnu olevan helppoa, kirjoittaa Teatteri-lehden päätoimittaja Annukka Ruuskanen.

Teatteri-lehden kyselyn perusteella kävi selväksi, että suurin osa näyttelijöistä on törmännyt sukupuoliseen tai seksuaaliseen häirintään työssään – joko kohteen tai sivustakatsojan ominaisuudessa.

–Kieroutuneimmillaan tilanne on silloin, kun toinen nuori naisnäyttelijä hiljaa ihmettelee, mikä hänessä on vikana, kun irstailija ei kiinnitäkään mitään huomiota häneen. Sukupuolisesta ahdistelusta on tällöin salakavalasti muodostunut riitti, jolla näyttelijäkunnan irstaat isähahmot initioivat uudet naisnäyttelijät yhteisöön riittävän naisina, Ruuskanen kirjoittaa.

Lue Teatteri-lehden pääkirjoitus täältä