Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaisemista uusista ruokasuosituksista ilmenee, että tästä eteenpäin salmiakkia ja lakritsia ei suositella lainkaan raskaana oleville.

THL perustelee uutta suositusta näin:

– Lakritsi- ja salmiakkimakeiset sisältävät glysyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä ei ole tietoa. Korkea glysyrritsiinipitoisuus nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja on mahdollisesti yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin. Pienet annokset (esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen) eivät ole haitallisia.

Sanomalehti Karjalainen kertoi ensimmäisenä salmiakki- ja lakritsisuosituksesta aiemmin tällä viikolla.

Uutena suosituksena on myös se, että jo raskautta suunnitteleville suositellaan foolihappolisän käyttöä.

– Suomalaisten riittämättömän folaatin saannin vuoksi kaikille raskautta suunnitteleville suositellaan foolihappolisän käyttöä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön ehkäisemiseksi, suosituksissa kerrotaan.

– Raskautta suunnittelevan naisen riittävät folaattivarastot ennen hedelmöittymistä ja varhaisilla raskausviikoilla ovat erittäin tärkeät sikiön keskushermoston kehittymiselle. Hermostoputki sulkeutuu jo ensimmäisten sikiöviikkojen aikana, ja vähäinen folaatin saanti tässä vaiheessa lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöiden (Neural Tube Defect, NTD) riskiä, suosituksissa sanotaan.

LUE MYÖS: Nirsoileeko lapsi ruokapöydässä? – Tärkeä ohje vanhemmille