Selkäliitto muistuttaa renkaidenvaihtajia oikeista työasennoista, ettei selkä kipeydy renkaanvaihdon takia.

Selkäliiton mukaan autonrenkaiden vaihto itse tehtynä on urakka, joka voi koetella selkää. Oikeat työasennot auttavat välttämään selän kipeytymisen. Kun renkaiden siirrot ja nostot tehdään ergonomisesti ja maltilla, selkäkin kestää urakan paremmin.

Noin 10-kiloisen autonrenkaan liikuttelu erilaisissa asennoissa alhaalla maanrajassa on ergonominen haaste. Ongelmaa lisää vielä nykyisin käytössä olevia aikaisempaa isompia pyöriä.

– Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaidenvaihtoon kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin. Työ on myös hyvä tehdä valoisaan aikaan, jos mahdollista, sillä sekin vähentää tapaturmariskiä, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta.

Selkäliiton vinkit renkaidenvaihtoon

Lämmittele lihaksia ennen renkaidenvaihtoa: tee kyykistyksiä ja vartalonkiertoja, pyörittele käsivarsia ja olkapäitä. Siirrä renkaat auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Kanna rengas hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai vieritä rengasta lyhyitä matkoja. Koukista polvia ja vältä selän kiertoa, kun irrotat pölykapselin. Vaikka työvaihe on kevyt, pidä selkä silti suorassa. Kun avaat ja kiristät renkaan pultteja, työskentele polvillasi, kyykyssä tai toispolviseisonnassa. Seisten selän asento jää kumaraksi, mikä kuormittaa ristiselkää. Jos käytät auton omaa tunkkia, paras asento on olla maassa polvillaan, jotta pystyt pitämään selän suorassa. Kun irrotat tai nostat rengasta, jännitä keskivartaloa kevyesti ja tehosta näin vartalonlihasten tukea selälle. Huomioi turvallisuus kaikissa työvaiheissa. Jos mahdollista, tee työ valoisaan aikaan, sillä se vähentää osaltaan tapaturmariskiä. Muista tarkistaa rengaspaineet.

Katso tästä video oikeasta nostotekniikasta.