Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet olivat erittäin ”matalalla tasolla”, kun Yhdysvalloissa vaihtui valta, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Hänen mukaansa Venäjä haluaa kehittää positiivisia ja pragmaattisia suhteita kaikkien maiden kanssa.

­

­–Sitä on mahdollista tehdä yhteisen kunnioituksen pohjalta etsien intressien tasapainoa, Lavrov sanoo tulkin välityksellä viitaten suurvaltasuhteisiin.

Lavrov tapasi Suomen ulkoministerin Timo Soinin tänään Porvoossa. Tiedotustilaisuudessa Lavrovilta kysyttiin, mitä Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteista pitäisi nyt ajatella. Lavrovin mukaan Yhdysvalloissa jatkuu yhä pelottelukampanja.

–Ymmärtääksemme vaalikampanjoinnin aikana nyt jo presidentiksi tullut Trump on puhunut sen puolesta, että kaikkien maiden kanssa, myös Venäjän kanssa, kehitetään hyvät suhteet. Sellainen mieliala on saanut vahvistusta äskettäisessä puhelinkeskustelussa Trumpin ja Putinin välillä, hän jatkaa.

–Valitettavasti silloin kun Yhdysvalloissa on vaihtunut hallinto, meidän maidemme väliset suhteet olivat erittäin matalalla tasolla. Entinen presidentti Obama on tehnyt kaiken sen eteen, että pystyisi vahingoittamaan suhteita, Lavrov syyttää.

–On valitettavaa, että Obaman hallinnon kehittämä Venäjän-vastainen kamppailu jatkuu Yhdysvalloissa myös nyt

Samalla hän kiisti, että Venäjä olisi pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalin tulokseen tai että se pyrkisi vaikuttamaan nyt Saksan tai Ranskan vaaleihin. Lavrovin mukaan Yhdysvaltojen viranomaisten esittämissä syytöksissä on kyse vaalien hävinneiden katkeruudesta ja russofobiasta.

–Me näemme, miten hysterian rajalla esitetään erilaisia syytöksiä Venäjää vastaan. Näemme, kuinka [USA:n] kongressissa perustetaan toimikuntia, joiden tarkoituksena on perustaa erilaisia elimiä, jotka torjuisivat uhkia Venäjältä. Toistaiseksi emme ole kuulleet yhtäkään faktaa, jotka tukisivat syytöksiä Venäjän osallisuudesta, Lavrov toteaa.

–Samalla tavalla emme ole nähneet yhtäkään faktaa, joka osoittaisi Venäjän pyrkivän vaikuttamaan sisäpoliittiseen tilanteeseen Saksassa tai Ranskassa tai muussa valtiossa.

–Jos on faktoja, asioista voi keskustella. Jos ei ole, väitteitä voidaan pitää propagandana.

Vastauksensa lopuksi Lavrov ilmoitti, että kyse oli ilmeisesti viimeisestä kysymyksestä ja että tiedotustilaisuus päättyisi.

–Tässä lehdistötilaisuudessa Suomi on voittanut 2–1, Lavrov sanoo.