Alkuvuosi on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista, mutta seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan. Valmisteilla on niin sanottu työnhaun aktiivimalli, jossa työttömät velvoitettaisiin työnhakuun karenssin uhalla.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) vahvistetaan Uudelle Suomelle, että lain valmistelu on yhä kesken, eikä aikataulusta ole vielä täyttä varmuutta, mutta tarkoituksena olisi antaa lakiesitys eduskunnalle tämän vuoden aikana. Sisältöä ei tarkemmin tässä vaiheessa kommentoida, mutta TEM kertoo sivuillaan lausuntokierroksella olleesta muotoilusta.

Muutosta valmisteltiin viime vuoden alkupuoli osana kasvupalveluita, mutta erotettiin sitten omakseen. Työministeri Jari Lindström (sin.) vakuutti kesäkuussa, että tarkoitus ei ole ”kyykyttää työttömiä tai kuormittaa työnantajia turhilla hakemuksilla”.

– Työnhakijalla on työttömyysturvalain mukaan nykyisinkin velvollisuus hakea aktiivisesti työtä ja raportoida siitä verkossa. Uutta ehdotetussa mallissa on tarkempi määritelmä sille, mitä pidetään aktiivisena työnhakuna ja lähtökohtaisesti kaikille sama raportointiväli. Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi lähtökohtaisesti, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa, Lindström kirjoitti blogissaan lisäten, että velvoitetta ei kohdennettaisi sairaisiin tai liian heikosti kouluttautuneisiin.

Esitys oli lausuntokierroksella kesän alussa. TEM kertoo verkkosivuillaan, että esitys poistaisi käytöstä eri tilanteista asetettavat erilliset karenssit. Niiden tilalle tulisi vain yksi korvaukseton määräaika, joka olisi saman pituinen kuin nykyäänkin eli 60 päivää. Työttömien velvoitteet eivät TEM:n mukaan lisääntyisi, vaan erilaiset karenssitilanteet vähenisivät, kun aktiivista työnhakua arvioitaisiin 12 viikon tarkastelujaksoissa. Työnhakija ilmoittaisi hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa.

Viime päivät on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista, joka laskee etuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työllisyyspalveluissa. TEM:n mukaan päällekkäisyyttä työnhaun aktiivimalliin ei tule.

– Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen. Työnhakijalle ei siten tulisi päällekkäistä seuraamusta, TEM:n sivuilla todetaan.

Työttömän pitää jo nykyisin raportoida työnhaustaan verkossa karenssin uhalla, mutta uudistus tekisi raportoinnista säännöllisempää, mikä tuottaisi enemmän ajantasaista tietoa. Tietoja hyödynnettäisiin työnhakua tukevien palvelujen tarjoamisessa ja käytäisiin läpi yhdessä työnhakijan kanssa kolmen kuukauden välein palvelutarpeen arvioinnissa. Vain jos erikseen ilmenee aihetta, asian käsittelyä jatkettaisiin työttömyysturva-asiana, joten TEM:n mukaan raportointi ei lisäisi viranomaisten työmäärää.

Vuoden 2015 alusta otettiin käyttöön verkkopalvelu, jonne työttömän on tehtävä raporttinsa. Jos raporttia ei tule, järjestelmä lähettää automaattisesti työnhakijalle selvityspyynnön. Työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annettujen karenssien määrä onkin jo nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Taustalla on ennen kaikkea uusi seurantajärjestelmä sekä työtarjousten radikaali lisääntyminen, josta jo Jyrki Kataisen (kok.) hallitus linjasi.

Työnhaun aktiivimallin on suunniteltu tulevan voimaan vuoden 2020 alussa, kun uudet maakunnat aloittavat ja ottavat vastuun työttömien palveluista. Maakunnat saisivat jatkossa valita vapaammin tavan, jolla ne sopivat asioista työttömien kanssa.

Lue myös:

SAK: Hallituksella valmisteilla aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”

”Tämä muistuttaa farssia” – RKP:n Henriksson äimistyi hallituksen aktiivilinjasta

Jo 100 000 haluaa kumota aktiivimallin – STT: Hallituksella silti täysi tuki

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Aktiivimallista riitaa jo hallituksessakin? Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle

Näkökulma: Kumotaanko aktiivimalli?

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin