Lakimies ja vihreiden eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed ei kannata perustuslakivaliokunnan Kimmo Sasin (kok.) esiin nostamaa ajatusta, että siviiliriitojen sovittelumenettelyssä sovellettaisiin islamilaista sharia-lakia.

- Suhtaudun siihen alustavasti kielteisesti, Muhammed sanoo Uudelle Suomelle.

- Periaatteessa sharian mukainen sovittelu ei olisi pakollista, mutta vapaaehtoisuus olisi vain näennäistä. Muslimiyhteisössä olisi painetta turvautua omaan sharia-järjestelmään, eikä maalliseen, tasa-arvoon perustuvaan Suomen oikeusjärjestelmään, hän jatkaa.

Kun sovittelumenettelyn tarkoitus on saattaa riidan osapuolet neuvottelemaan yhteinen ratkaisu, ei imaamin lausuma sharia-lain tulkinta olisi aitoa neuvottelua. Se merkitsisi muslimille saneltua ratkaisua.

Myös Sasi kiinnitti asiaan huomiota eilisessä Uuden Suomen haastattelussa. Hän totesi, että yhteiskunnan tehtävänä on taata, ettei sovittelijaosapuolia painosteta. Muhammed puolestaan uskoo, että käytännössä tämä on lähes mahdotonta.

- Entä jos onkin shariaan tyytymätön? Voiko siitä valittaa? Kyllä siinä on paineita hyväksyä jumalallinen ratkaisu, enkä usko, että tapausta vietäisiin "vääräuskoiseen" tuomioistuimeen, Muhammed pohtii.

Hän hämmästelee myös, miksi sharian soveltaminen sovittelumenettelyssä pitäisi ylipäätään virallistaa. Muhammedin näkemyksen mukaan mikään ei estä riitapukareita kysymään apua vaikkapa imaamilta sovittelutilanteessa.

Sharia epätasa-arvoinen

Islamilaisen lain soveltamista vaikeuttaa Muhammedin mukaan myös se, että esimerkiksi perinnönjaon ja avioerojen osalta sharia ei ole sukupuolten välillä tasa-arvoinen.

- Jos isä kuolee, niin hänen poikansa saa perintöä kaksi kolmasosaa ja tytär vain yhden kolmasosan. Avioeroon on oltava aina jokin syy, eikä sen hakeminen ole naisella yhtä helppoa.

Sasi korosti eilen, että Suomen lakia tulee soveltaa "alusta loppuun" myös mahdollisissa sharia-sovitteluissa. Muhammedin mukaan Suomen laki on perinnönjaon ja avioerotilanteissa omaisuudenjaon osalta dispositiivinen, mikä mahdollistaisi epätasa-arvoisen sovitteluratkaisun.

- Suomessa voidaan hyvinkin sopia, että "ota sinä mökki, niin minä otan auton", vaikka ne olisivat täysin eriarvoisia rahalla mitattuna.

Muhammed on tähdentänyt blogissaan olevansa uskonnoltaan muslimi, mutta poliittisilta näkemyksiltään sekularisti.