Epävakaa Irak on parhaillaan suurimmassa vaaranpaikassaan Yhdysvaltain johtaman valtauksen jälkeen. Jopa puoli miljoonaa irakilaista – ja kymmenet tuhannet maan armeijan sotilaat – pakenevat parhaillaan Syyriasta maahan saapuneen islamistijärjestö Isisin tieltä.

Isis on ottanut haltuunsa jo neljä merkittävää kaupunkia pohjoisessa Irakissa, näiden joukossa Mosul ja Tikrit. Mosulissa jopa 30 000 irakilaissotilasta pakeni tiistaina vain 800 Isis-taistelijaa, The Guardian kertoo. Isisin kerrotaan saaneen haltuunsa lähes 500 miljoonan Yhdysvaltain dollarin potin kaupungin pankeista.

Guardianin mukaan viranomaiset Bagdadissa ovat shokissa ja syyttävät armeijaa petturuudesta. Armeijan romahduksen laajuus selkeni maan johdolle keskiviikon aikana, mitä on seurannut Tikritin suistuminen Isisin haltuun.

Sen sijaan Beijin kaupungissa Isis-taistelijoiden eteneminen on pysäytetty.

Isis tarkoittaa Irakin ja Syyrian islamilaista valtiota. Isis on Guardianin mukaan niin ääri-islamistinen ja teoissaan raaka, että sen innoittaja al-Qaida on moittinut sisarjärjestöään ja kehottanut järjestöä lopettamaan toimintansa Syyriassa. Isis on merkittävin Syyrian sisällissodan jihadistiryhmistä, mutta se on menettänyt asemiaan Syyriassa. Kaikkiaan sillä on joitakin tuhansia taistelijoita.

Guardian mukaan Irakin tilanteen saama käänne vie pohjan Yhdysvaltain vakuutukselta, että Irak pystyy pitämään yllä sisäistä ja ulkoista rauhaa Yhdysvaltain kouluttaman sotaväkensä avulla.