Kreikan hallitus saattaa pyrkiä vaikuttamaan kohutun kansanäänestyksen tulokseen kysymyksen muotoilulla, arvioivat asiantuntijat tänään Ylen aamu-tv:ssä.

Sekä suurlähettiläs Pekka Lintu että Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkija Juha Jokela huomauttivat, että vaikka suurin osa kreikkalaisista vastustaa rajuja säästötoimia, samaan aikaan suurin osa haluaa Kreikan pysyvän euroalueessa.

- Täytyy muistaa, että kansanäänestyksessä tärkeää on myös se, miten kysymys muotoillaan, huomautti Lintu.

- Arvioni on se, että Kreikka yrittää pysyä eurossa. Kansanäänestys yritetään kääntää siihen suuntaan, että saataisiin kansan tuki, sanoi Jokela.

Voi siis olla, että kreikkalaisilta kysytäänkin EU-paketin ja säästötoimien sijaan sitä, haluavatko kreikkalaiset jatkaa euroalueessa.

Pääministeri George Papandreou on vahvistanut, että kansanäänestyksessä on kyse myös Kreikan euroalueessa olosta.

- Kansanäänestys tulee olemaan selkeä mandaatti ja selkeä viesti sekä Kreikan sisällä että ulkopuolella suunnastamme Euroopassa ja osallistumisestamme euroalueeseen, pääministerin kanslia on lausunut.

Papandreoun hallitus on asettunut tukemaan kansanäänestystä. Parlamentin pitää vielä hyväksyä sen järjestäminen. Ilmoitus kansanäänestyksestä on lähettänyt shokkiaaltoja maailmanmarkkinoille.

Kaikki Uuden Suomen uutiset kansanäänestyksestä täällä.