Maahanmuuttovirasto hylkää nykyisin lähes poikkeuksetta sille tulevat hakemukset yksin Suomeen tulleiden pakolaislasten perheiden yhdistämiseksi, Ylen Spotlight-ohjelma raportoi tiistaina. Linja on ohjelman tietojen mukaan kiristynyt vuoden 2011 jälkeen.

Vuodesta 2011 maaliskuuhun 2013 kielteisiä päätöksiä oli tullut 205 ja kolmen kohdalla päädyttiin myönteiseen päätökseen. Hylkäysprosentti oli siten 99. Näin siitäkin huolimatta, että hakemusten määrä väheni ehtojen tiukennuttua 2012.

Viime vuonna hakemuksia yksin Suomeen tulleiden lasten perheiden yhdistämiseksi tehtiin Spotligtin mukaan 157, joista kaikki hylättiin aluksi. Yksi päätös muutettiin valituksen jälkeen.

- Tämä on suuri häpeä… Selvästikin Maahanmuuttoviraston linjana on antaa hylkäyspäätöksiä, lasten hyvinvointiin liittyviä asioita tutkiva Åbo Akademin professori Kaj Björkqvist sanoi ohjelmassa.

Perheenyhdistämisessä on kyse siitä, että Suomeen saapuneen pakolaislapsen perhe pyrkii saamaan oleskeluluvan Suomeen. He tekevät hakemuksen lähimpään Suomen suurlähetystöön ja hakemus, johon liittyvät Suomeen tulleen lapsen ja lähtömaassa olevan perheen haastattelut, käsitellään Maahanmuuttovirastossa.

Maahanmuuttovirasto eli Migri tutkii, ovatko perhesuhteet ne jotka hakijat vakuuttavan niiden olevan ja onko perhettä sen mielestä todellista tarvetta yhdistää.

Viranomaiset pyrkivät ottamaan huomioon lapsen edun, mutta samaan aikaan aikomuksena on estää lain kiertäminen.

Joissain Spotlightin esittelemissä Maahanmuuttoviraston hylkäyspäätöksissä viitattiin esimerkiksi siihen, että niin sanotun perheenkokoajan vanhempien tarkoitus on ollut käyttää lasta hyväkseen ulkomaille muuton edistämiseksi tai siihen, että huoltosuhteesta ei ole ollut asiakirjaselvitystä.

Katso ohjelma, johon on haastateltu myös Suomeen tulleita pakolaislapsia ja Maahanmuuttoviraston toiminnasta vastaavaa sisäministeri Päivi Räsästä (kd.), Yle Areenasta täältä.