Vielä elokuussa 2016 pankkitililläni oli alle 10 000 euroa, kertoo Suomen viime vuoden suurituloisimpiin ihmisiin lukeutuva Alexander Hanhikoski Kauppalehdelle. Hänen varallisuutensa takana on onnistunut kaupankäynti kryptovaluutoilla.

Alexander Hanhikoski oli viime vuoden tulokuninkaiden yllätysnimi. Hänen verotettavat pääomatulonsa nousivat 24,6 miljoonaan euroon. Verotettavia ansiotuloja Hanhikoskella oli vuonna 2017 vain 30 500 euroa.

Hanhikoski kertoo viestissään sijoittaneensa koko nettovarallisuutensa, 20 000 euroa, bitcoiniin vuonna 2013.

”Myöhemmässä vaiheessa vaihdoin kaikki bitcoinit ethereum-kryptovaluuttaan sen ennakkomyynnissä. Kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuus noin 1000-kertaistui neljässä vuodessa”, hän kirjoittaa sähköpostissaan.

”Vielä elokuussa 2016 pankkitililläni oli alle 10 000 euroa ja 99 prosenttia sijoitusvarallisuudesta kiinni etheuremissa. Seuraavan puolen vuoden aikana kryptopotti kasvoi miljoonasta eurosta 25 000 000 euroon”, Hanhikoski kertoo.

Hän kertoo joutuneensa vielä joulukuussa 2016 lainaamaan ystävältään rahaa kattoremonttiin.

”Viime vuonna kryptovaluuttojen hinnat nousivat sen verta, että päätin tasata riskiä ja myydä. Myynnin hetkellä vasta tuntui, että rahasumma konkretisoitui itselle. Euforian tunteet olivat voimakkaita.”

Hanhikoski toimi oikealla hetkellä riskialttiissa kryptovaluuttakaupassa. Esimerkiksi bitcoinin kurssi lähti vuonna 2017 räjähtävään nousuun laskeakseen vuonna 2018 huomattavasti alemmalle tasolle.

Hanhikosken tulot ovat miehen kertoman mukaan tulosta lähes ainoastaan kryptovaluuttakaupan tuotoista.

Hänen omistamansa Bittisiirto Oy on Kauppalehden analyytikko Ari Rajalan mukaan erittäin kannattava yritys. Viime vuonna se teki 2,3 miljoonan euron liikevaihdolla 1,5 miljoonaa euroa tulosta. Osinkoa yritys jakoi viime vuoden aikana 233 575 euroa. Viime vuodelta yrityksen hallitus on päättänyt jakaa osinkoa 1,5 miljoonaa euroa.

Bittisiirron liikeidea perustuu reaaliaikaiseen rahansiirtopalveluun. Liikeidean ytimessä on pankkien välisten rahansiirtojen viive.

”Yritys ei liity kryptovaluuttoihin millään tavalla.”

Bittiraha.fi-sivusto kertoi jo aiemmin tänään, että Hanhikoski aloitti sijoittamisen kryptovaluuttoihin jo varhaisessa vaiheessa. Alkuvaiheessa hän keskittyi sijoittamaan bitcoiniin. Sivuston mukaan Hanhikoski sijoitti nykyisin markkina-arvoltaan toiseksi suurimpaan kryptovaluuttaan Ethereumiin jo ennakkovaiheessa, Kauppalehti kertoo.