Suomalaistutkijat pitävät todennäköisenä, että Pandemrix-sikainfluenssarokotteen virusproteiinien koostumus on syynä rokotteen aiheuttamaan narkolepsiaan, kertoo Helsingin yliopisto.

Tutkijoiden mukaan Pandemrixin viruskomponentti on erilainen kuin vastaavanlaisena pidetyn Arepanrix-rokotteen virusantigeeni. Suomalaistutkimuksen mukaan Pandemrix-rokotteen saaneiden lasten veren vasta-aineet sitoutuvat eri tavoin Pandemrixin kuin Arepanrixin virusantigeeniin.

Lisäksi narkolepsiaan sairastuneiden lasten vasta-ainetasot rokoteviruksen nukleoproteiinia kohtaan olivat korkeammat kuin terveillä lapsilla, mikä liittyy narkolepsian riskiperimään.

- Nämä tulokset kohdistavat jatkotutkimustarpeen nimenomaan Pandemrix-rokotteen viruskomponenttin ja erityisesti nukleoproteiinin merkitykseen narkolepsiaan synnyssä. Alussa ajateltiin että Pandemrix -rokotteen sisältämällä adjuvantilla eli tehosteaineella olisi ollut ratkaiseva merkitys pandemiarokottamisen jälkeisen narkolepsian puhkeamisessa, kommentoi professori Outi Vaarala.

Rokotteen virusantigeenia pidetään nyt pääasiallisena narkolepsiariskin aiheuttajana. Tutkijoiden mukaan jatkotutkimuksissa selvitetään tarkemmin rokoteviruksen aiheuttamaa puolustusvastetta ja sen mahdollista reaktiota uni- ja valvetilaa säätelevien hermosolujen rakenteiden kanssa.