Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon tuli yhteensä noin 900 sikainfluenssarokotuksiin liittyvää haittaepäilyä. Näistä 182 on luokiteltu vakavaksi, ja 715 ei-vakavaksi. Narkolepsiaa THL:lle ilmoitettiin 69 tapausta.

Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoi eilen narkolepsialasten vanhemmille, että H1N1-rokotteen haitalliset sivuvaikutukset korvataan kärsijöille tavanomaisen lääkevakuutuksen avulla.

- Väliraportin tulosten mukaan rokote myötävaikutti narkolepsian puhkeamiseen. Tämän persuteella on kohtuullista, että korvauksia maksetaan, Risikko sanoi perjantaina.

Ministeriö käsittelee narkolepsialasten tapauksen normaalin käytännön mukaisesti. Valtiolla oli vakuutus Pandemrix-rokotteen haittojen varalta, joten korvaukset hoitaa lääkevahinkovakuts.

Rokotteen vakavaksi haittavaikutukseksi lasketaan "merkittävä lääketieteellinen tapahtuma", kuten pysyvä ja merkittävä vamma sekä kuolema.

Suurin osa Pandemrixistä kärsineistä on lapsia ja suurin yksittäinen haitta oli narkolepsia ja siihen liittyvä kapleksia, eli lihasjänteyden katoaminen.

THL julkaisee lisää tietoa sikainfluenssarokotteen ja rokotusten onnistumisesta syksyllä.