Rasisminvastaista Silakkaliikettä perustamassa ollut Johannes Koski toi sosiaalisessa mediassa esiin, että verkon keskusteluforumeilla yllytetään tekemään perättömiä lastensuojeluilmoituksia hänen lapsistaan. Verkkohäirinnän uusi muoto on saanut poliitikot reagoimaan ja myös poliisi kommentoi asiaa.

”Näissä viesteissä yllytetään häiriköimään perhettäni tekemällä perusteettomia lastensuojeluilmoituksia. Ja lisäksi samalla levitetään halventavia valheita. Taustalla tuntuu olevan poliittinen motiivi”, Koski kertoi kuvakaappauksia sisältäneessä Twitter-viestissään.

Johannes Koski kuuluu Silakkaliikkeen perustajiin, mutta Silakkaliikkeellä ei ole virallista johtohahmoa. Uusi Suomi kertoi Silakkaliikkeestä vuodenvaihteessa:

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ottaa Twitter-keskusteluun osaa. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla, mutta lupaa puuttua maalittamiseen ja häirintään lainsäädäntömuutoksilla.

”En voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta hallituskauden aikana toteutetaan toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään ja maalittamiseen. Tähän liittyvää toimenpidekokonaisuutta valmistellaan oikeusministeriön ja sisäministeriön kesken”, Henriksson kertoo.

Anna-Maja Henriksson kommentoi maalittamisen ja häirinnän lisääntymistä Uuden Suomen laajassa tilaajahaastattelussa viime viikolla. Henriksson kertoo haastattelussa, millaisin keinoin oikeusministeriössä aiotaan puuttua ikävään kehitykseen, joka ministerin mukaan on jo johtanut ”käsittämättömiin” häirintäilmiöihin. LUE LISÄÄ:

Vasemmistoliiton kärkipoliitikot, opetusministeri Li Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki neuvoivat keskustelussa Johannes Koskea tekemään häirintätarkoituksessa tehdyistä lastensuojeluilmoituksista rikosilmoituksen.

”Tämän lisäksi pitää hankkia turvakielto, jos teillä ei jo ole sellainen”, Andersson kehotti.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taponen puolestaan muistutti, että sekä perättömän ilmoituksen tekeminen että sellaisen tekemiseen kehottaminen ”ovat rikoksia, joista voidaan tuomita vankeutta”.

Viranomaiset eivät voi kommentoida, onko yksityishenkilöstä todella tehty ilmoituksia. Kosken tapaus ei ole ensimmäinen, jonka yhteydessä perättömistä ilmoituksista on puhuttu, mutta Helsingin lastensuojelusta kerrotaan Helsingin Sanomille, että lastensuojeluilmoitus pelkästään kiusaamistarkoituksissa on ollut tähän asti erittäin harvinainen ilmiö.

Lastensuojeluilmoituksia pyritään nyt käyttämään häirintään.

Tämän vahvistaa myös Vantaan kaupungilla toimiva johtava sosiaalityöntekijä Hanna Holmberg.

”Lastensuojeluviranomaisia käytetään harvoin hyväksi näin törkeissä kiusantekotapauksissa ja toivon että pidetään se niin. Perätön ilmoitus ei ole mikään pikkujuttu”, hän toteaa Twitterissä.

Hän uskoo, että lastensuojelu tunnistaa lopulta perättömät, kiusantekomielessä tehdyt ilmoitukset. Se kuitenkin vie työaikaa lastensuojeluviranomaisilta, jotka muutenkin kärsivät kroonisesta resurssipulasta.

LUE MYÖS: