Eilen illalla esitetyssä Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa sanotaan suoraan, että elintarvikkeissa ei useinkaan ole niiden nimessä mainittua ruoka-ainetta.

- Tuskin mihinkään kinkkupitsaan laitetaan kinkkua, vaan se on kinkkuvalmistetta. Siinä mielessä kaikki kinkkupitsat ovat samalla viivalla, sanoo ylitarkastaja Tytti Itkonen Evirasta.

Ohjelmassa paljastui myös, että majoneesissa ei välttämättä ole munankeltuaista ja basilika-broilerinsuikaleissa on basilika-aromilla maustettua pinaattia. Savustetuksi maustettu kinkku maistuu aromin takia savustetulta.

- Muunneltua totuutta voidaan käyttää. Elintarviketeollisuus ei eroa esimerkiksi kosmetiikka- tai autoteollisuudesta. Mielikuvilla myydään paljon. Pakkauksissa käytetään myös kuvia esimerkiksi mansikasta, vaikka tuotteessa olisi vain mansikka-aromia, kuvailee ohjelmassa dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta.

Silminnäkijä on katsottavissa 31 päivän ajan Yle Areenassa.

Aiheesta myös keskusteltiin tänään aamu-tv:ssä. Ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen kehottaa lopettamaan kevythysterian. Lue lisää tästä.

Mitä ajattelet ruoan lisäaineista? Vastaa US-kyselyssä.