Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi yhyttää europuolue EPP:tä yhteistyöhön kansallismielisten populistien kanssa.

Berlusconi on ehdolla Euroopan parlamenttiin kahden viikon kuluttua pidettävissä vaaleissa. Hän on ehdokkaana perustamansa Forza Italian listoilla. Forza Italia taas kuuluu kokoomuksen ja kristillisdemokraattien tapaan EPP:hen.

Berlusconi sanoo italialaisen yleisradiokanava RAI 1:n haastattelussa, että EPP:n pitäisi hylätä perinteinen yhteistyöakseli Euroopan sosialistien ja demokraattien (S&D) kanssa ja ryhtyä yhteistyöhön Lega-johtaja Matteo Salvinin uuden maahanmuuttovastaisen ja populistisen europuolueen kanssa, johon perussuomalaisiakin houkutellaan.

EPP ja S&D ovat tähän asti muodostaneet kaksin enemmistön Euroopan parlamentissa. Nykyisten gallupien valossa populistien nousu olisi kuitenkin viemässä kaksikon perinteisen valta-aseman.

Uudessa 705-paikkaisessa parlamentissa EPP ja S&D ovat Politicon ennusteen mukaan saamassa 323 paikkaa eli alle puolet. EPP ei kuitenkaan saisi enemmistöä kansallismielisten kanssa, sillä Salvinin uuden puolueen ennakoidaan saavan 71 paikkaa ja perussuomalaisten nykyisen viiteryhmän ECR:n 63 paikkaa, mikä olisi yhteensä vähemmän kuin S&D:n ennustettu 152 paikkaa.

”EPP:n pitää hylätä liittouma sosialistien kanssa ja kääntyä oikealla konservatiivien ja kansallismielisten suuntaan. Olen vakuuttunut, että jopa [Unkarin presidentti Viktor] Orbán ja Salvini voivat ryhtyä tällaiseen liittoumaan Euroopan uudistamiseksi”, Berlusconi selvensi myöhemmin tviitissään.

Orbán ja tämän johtama Fidesz tosin saatetaan erottaa EPP:stä. Unkarin valtapuolue on rikkonut EU:n oikeusvaltioperiaatetta ja hyökännyt myös EPP:n johtopoliitikkoja vastaan. Maaliskuussa EPP jäädytti Fideszin jäsenyyden, eikä unkarilaispuolue saa osallistua sen toimintaan. Orbán on ilmoittanut olevansa valmis viemään Fideszin Salvinin leiriin.

Berlusconin kannanottojen taustalla lienevät myös Italian sisäiset vaaliasetelmat. Forza Italian kärkiehdokas eurovaaleissa, Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani on suhtautunut kriittisesti yhteistyöhön Legan kanssa. Tajani on ilmoittanut tavoittelevansa uutta kautta puhemiehenä.

Salvinin Lega ja Forza Italia ovat aiemmin olleet vaaliliitossa keskenään, mutta vuosi sitten pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen Salvini hylkäsi Forza Italian, kun hän lähti muodostamaan hallitusta suurimmaksi puolueeksi nousseen Viiden tähden liikkeen kanssa. Kommenteillaan Berlusconi voi haluta lämmitellä Forza Italian ja Legan yhteistyötä.