Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo Uudelle Suomelle, että Venäjän mahdollisista vaikuttamisyrityksistä pitää pystyä Suomessa puhumaan. Elo on aiemmin vihjannut, että niin MV-lehden kuin Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi valinnan takana olisi venäläistä vaikuttamista.

Elo sanoi viime viikolla Suomen Kuvalehdelle, ettei MV-lehden olemassaolon syystä, agendasta ja agendan kumpuamisesta ole esitetty mitään todisteita julkisuudessa. Hän heitti ilmaan kysymyksen siitä, ”onko tällaisilla asioilla myös ulko- ja turvallisuuspoliittista kytkentää”. Elo kysyi, ”kuka hyötyy siitä, että semmoinen hallitus hajoaa, joka haluaa edistää EU:n puolustuspoliittista ulottuvuutta”.

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa Jyväskylässä johti hallituskriisiin ja perussuomalaisen puolueen hajoamiseen.

Elo pitää kiinni kommentistaan ja toistaa Uudelle Suomelle, että hän ei tarkoita Venäjän olevan Halla-ahon henkilön takana.

–En viittaa millään tavalla Jussi Halla-ahoon henkilönä, poliitikkona, mutta kun laittaa palasia yhteen ja katsoo kokonaisuutta niin totta kai tätäkin puolta täytyy pystyä arvioimaan kiihkottomasti ja se on minun mielestäni toimittajien, tutkijoiden tehtävä tällaista analysoida. Minä voin kysyä poliitikkona kysymyksiä ja pohtia asiaa, mutta ei minulla tietenkään ole mahdollisuutta lähteä varsinaisesti tutkimaan, Elo sanoo Uudelle Suomelle.

Jussi Halla-aho puolestaan sanoi reilu vuosi sitten Uudelle Suomelle, että MV-lehti ei ole oikea uutissivusto ja piti selvänä sitä, että sivuston avulla pyritään rakentamaan ”Venäjään päin kallellaan olevaa äärioikeistolaista liikettä”.

Elo viittaa tuoreimpiin käänteisiin Yhdysvalloissa ja Ranskassa, missä Marine Le Penin johtama oikeistopopulistinen Kansallinen rintama on avoimesti saanut rahoitusta venäläispankeilta. Yhdysvalloissa viranomaiset ovat todenneet, että Venäjä pyrki vaikuttamaan presidentinvaalien lopputulokseen.

–Onhan se kaikille päivänselvää, että Venäjän toiminta eri maissa tältä osin on vahvistunut ja tietysti minun mielestäni pitää kysyä juuri se kysymys, että millä tavalla se vaikuttaa myös sitten Suomeen, millä tavalla se voi meillä täällä näkyä.

Elo huomauttaa, että yksi asia, jonka suojelupoliisi on nostanut esille, on se, että nuoriin yhteiskunnallisiin vaikuttajiin pyritään vaikuttamaan entistä vahvemmin.

–Se on yksi puoli siinä, mutta onko jotakin muuta niin tätä pitää pystyä tosiaan kiihkottomasti selvittämään.

Miksi meillä juuri MV-lehti ja toisaalta Jussi Halla-aho olisivat ne tahot, joiden kautta Venäjä pyrkii vaikuttamaan?

–Ei se minusta ole sattumaa, että valemediassa aletaan heti, kun me kansanedustajat olemme tämän ratkaisumme tehneet, niin eri tavoin mustamaalata niitä tämän ratkaisun tehneitä kansanedustajia, että oli motiivi mikä tahansa, niin masinoitua se ainakin on, Elo sanoo viitaten hallituskriisiin johtaneeseen perussuomalaisten hajoamiseen ja Uuteen vaihtoehtoon loikanneisiin kansanedustajiin.

Elo viittaa kylmään sotaan ja sen aikaiseen vastaavaan toimintaan ja huomauttaa, että Suomi on edelleen Venäjän naapuri.

–Täytyy ymmärtää se, että elämme edelleen suuren valtion naapurina, jolla on omat intressinsä ja meidän ei pidä pelätä, mutta ei pidä olla sinisilmäisiäkään. Elämme kuitenkin länsimaisessa vapaassa yhteiskunnassa, niin meillä näistäkin asioista voi kyllä puhua.

Halla-aho ehti irvailla Elon Venäjä-puheille jo viime viikolla.

– Itse haluaisin heittää uudelleen ilmaan sen kysymyksen, että pantiinko Jyväskylässä joidenkin ihmisten juomaveteen jotakin. Jotakin kontekstiin sopimatonta? Heitän tämän vain ilmaan, hän kirjoitti Facebook-sivullaan.

Lue myös:

Jussi Halla-aho lyttää MV-sivuston: ”Rakentaa Venäjä-mielistä äärioikeistoa Suomeen”

Jussi Halla-aholta yllättävä linjaus: En kannata ”kokoomuslaista markkinataloutta”

”Ohareista” syytetty Ozan Yanar tuohtui Jussi Halla-aholle: ”Tiedät, että olin leikkauksessa”

Jussi Halla-aho: ”Minun on vaikea ymmärtää syyllistyneeni rikoksiin ihmisyyttä vastaan”

Eerola: Perussuomalaisiin tuskin uusia paluuloikkareita

Jukka Tarkka perussuomalaisista: ”Kaikkea ei ole vielä nähty”

Politiikan konkari hallituskriisistä: ”Tästä jää paha häpeätahra”