Puolueeksi asti edenneen Sininen tulevaisuus -yhdistyksen perustamisesta tulee tänään kuluneeksi vuosi. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho summa blogissaan kulunutta vuotta ja toteaa, että siniset varmisti Suomen talousnousun jäämällä hallitukseen.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terhon mukaan viime kesänä perussuomalaisista eronnut ryhmä lähti liikkeelle ilman rahoitusta tai suunnitelmaa.

–Ne harvat jotka yhä väittävät, että oli olemassa jokin ennakkosuunnitelma, valehtelevat räikeästi, Terho sanoo Puheenvuoron blogissaan.

Hallitus vältti viime kesänä hajoamisen Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten johtoon, kun siniset erosivat vanhasta viiteryhmästään. Samalla perussuomalaisministerit säilyttivät postinsa ja heistä tuli sinisiä ministereitä. Hallitusta ja sinisiä on arvosteltu ratkaisusta ja monet katsoivat, että hallitus olisi pitänyt hajottaa huolimatta perussuomalaisten jakautumisesta. Terho puolustaa päätöstä.

–Olisi ollut tuhoisaa päästää sosialistit hallitukseen vuosi sitten. Olimme sitoutuneet hallitusohjelman hyviin tavoitteisiin ja halusimme viedä ne maaliin. Siniset varmisti hallitukseen jäämisellään Suomen vuosi sitten vasta orastaneen talousnousun, Terho sanoo.

Siniset ei toistaiseksi ole saavuttanut juuri kannatusta mielipidemittauksissa, ja parin prosentin kannatusluvuista on irvailtu puolueelle. Terhon mielestä kaikkialla länsimaissa on kuitenkin suuri kaipuu politiikan toimintatapojen parantamiseen. Hänen mukaansa puoluepolitiikka ei ole sinisille ensisijaista, eivätkä puoluetta ohjaa edunvalvontaryhmät.

– Kilpailu vuosisataisten vanhojen puolueiden koneistojen kanssa on uudelle tulokkaalle totta kai kova urakka, etenkin kun aloittaa aivan tyhjästä ja ilman puoluetukea. Jotta menestys on mahdollista, vaaditaan malttia.