Hallituspuolue Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho teki keskiviikkona ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo Uudelle Suomelle, että kokoomus ei tule hallitusta kaatamaan.

Terho ilmoitti Ylen haastattelussa, että jos Soini saa perjantain äänestyksessä epäluottamuslauseen, koko hallitus on hänen nähdäkseen saanut epäluottamuksen ja kaatuu Soinin mukana. Oppositio on esittänyt epäluottamusta vain Soinille yksittäisenä ministerinä, mutta Terho näkee asian sitovan koko hallitusta.

Valtiovarainministeri Orpo pitää Terhon viestiä ilmaisultaan ”vahvana”. Joka tapauksessa kokoomus äänestää Orpon mukaan ulkoministerin luottamuksen puolesta.

”Me olemme keskustelleet nämä asiat hallituksessa kahteen otteeseen. Tämä riittää meille ja me äänestetään luottamuksen puolesta”, Orpo sanoi US:lle Alma Median vaalitentin jälkeen.

Orpo totesi, että kokoomus on tehnyt hallituksen sisällä kantansa hyvin selväksi ja ollut ulkoministerin toiminnasta ”täysin eri mieltä”. Tähän päälle saatiin vielä oikeuskanslerin lausunto, jonka mukaan Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkalla on ollut ongelmallista.

”Oikeuskanslerin kanta on selkeä. Sen mukaan pitää elää ministerin aina kaikissa tilanteissa – ministeri on aina ministeri”, Orpo sanoo.

”Mutta me emme rupea hallitusta kaatamaan tähän asiaan”, hän jatkaa.

Vielä tiistaina Petteri Orpo ei luvannut Verkkouutisten haastattelussa kokoomusryhmän yksimielistä tukea Soinille.

”Jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen. Lähtökohta on se, että me äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta”, Orpo sanoi puoluelehdelle.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan on sanonut, että ulkoministerillä on hallituspuolueiden täysi tuki luottamusäänestyksessä.

Oppositio on vedonnut naisten ja tyttöjen oikeuksia työssään korostaviin hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotta nämä äänestäisivät aborttia vastustavan Soinin luottamusta vastaan.

LUE MYÖS: Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13