Siniset vaatii kansalaisuuslain uudistamista, seksuaalirikosten rangaistusten tiukentamista ja lisärahojen myöntämistä poliisille ja erityisesti Oulun poliisille vastauksena lapsiin kohdistuneeseen seksuaalirikosvyyhtiin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui sunnuntaina kaikki eduskuntaryhmät koolle tiistai-iltapäiväksi. Kaikkosen mukaan tilaisuudessa on tarkoitus keskustella tilanteesta ja toimenpiteistä nyt koettujen rikosten estämiseksi.

Hallituspuolue sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo katsoo, että keskustelut ovat mahdollisuus täydentää eduskunnalle annettua kansalaisuuslakia. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) esittämässä laissa ehdotetaan kansalaisuuden poistamista terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta. Julkisuudessa Mykkänen on pitänyt esillä kansalaisuuden ottamista pois myös törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä.

Elon mielestä tämä lisäys voitaisiin tehdä nyt eduskunnassa.

”Kansalaisuuden voisi menettää ei pelkästään terrorismirikokseen syyllistynyt, vaan myös törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistynyt”, Elo sanoo Uudelle Suomelle.

”Laissa olisi siten perusteena kansalaisuuden menettämiselle terrorismikytkös, terrorismirikos ja sitten törkeä seksuaalirikos. Voi olla, että siihen lisätään muutenkin vakavaan rikokseen syyllistyminen perusteeksi. Mutta tässä tulee aina tätä punnintaa, että mitä perustuslaki niin sanotusti antaa myöten. Ainakin törkeä seksuaalirikos lakiin käsittääkseni pystytään lisäämään”, Elo toteaa.

Nykyinen eduskuntakausi päättyy maaliskuussa ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Elo korostaa, että tiukan aikataulun vuoksi kokonaan uusia lakeja ei ehditä sorvata, mutta eduskunnassa nyt käsittelyssä olevia lakiesityksiä voidaan muokata ja täsmentää.

Esille Elo nostaa erityisesti seksuaalirikosten rangaistusasteikkojen kiristämisen sekä vähimmäis- että maksimirangaistusten osalta. Lisäksi hän kertoo sinisten esittävän hallituksessa hallitus myöntäisi lisäbudjetille poliisille lisää varoja ja tukea Ouluun.

LUE MYÖS: Raiskausrikokset: Sisäministeri ottaisi kansalaisuuden pois – ”Hyökkäys suomalaisten perusarvoja vastaan”