Sininen eduskuntaryhmä antaa tiukat reunaehdot uusien neuvottelujen aloittamiselle perhevapaauudistuksesta. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi lauantai-iltana Ylelle toivovansa, että viikolla kaatunut uudistus voitaisiin ottaa uudelleen pöydälle jo syksyllä.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä. Kokoomus ei valitettavasti yksin kuitenkaan voi asiasta lakia tehdä, hän totesi.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo vastaa Mykkäselle, että sinisten ehdot ovat selvät.

– Sinisten ehdot neuvotteluille: perhevapaauudistukselle varataan riittävä rahoitus, kotihoidontuki säilyy lapsen kolmanteen ikävuoteen asti, perheiden valinnanvapaus säilyy, kotihoidontukea porrastetaan korottamalla kahden ensimmäisen vuoden tuen tasoa ja vapaaehtoisen isyysvapaan osuutta kasvatetaan äidin vapaista tinkimättä, hän luettelee tiedotteessaan.

Siniset katsovat Elon mukaan, että pallo on nyt kokoomuksella, joka sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

–Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin, Elo ryöpyttää.

Asiaan ottaa kantaa myös ulkoministeri Timo Soini (sin.), jonka mukaan perhevapaauudistuksen pohjaehto on, että kotihoidontukea ei leikata.

– Itse asiassa sitä pitäisi korottaa parin ensimmäisen vuoden kohdalta.Valinnanvapaus ja perheiden itsemääräämisoikeus on suurempi arvo kuin näennäistasa-arvo ja puolijumalainen työllisyysaste. Nyt ollaan arvojen ytimessä, Soini kirjoittaa blogissaan.

Soini ennakoi, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

–Se on hyvä asia. Kotihoidontuella on vankka kannatus kansan syvien rivien keskuudessa.

Myös keskustalaiset ovat vihjanneet, että perhevapaauudistukseen voitaisiin ainakin jossakin muodossa palata vielä tällä hallituskaudella.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi perjantaina Demokraatille.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli niin kutsuttu trio päätti maanantaina, ettei perhevapaauudistuksen toteuttamiseksi ole poliittisia edellytyksiä.

Lisää aiheesta:

Sipilä jätti vastaamatta suoraan kysymykseen perhevapaista – ”Työ katkaistiin kesken”

Perheeltä pois yli 300 €/kk – He olisivat hävinneet perhevapaauudistuksessa

Näkökulma: Sipilän hallitus viritti itselleen ansan joka laukesi

Sipilä puuttuu hallitusväen some-mätkimiseen – Tämän takia perheuudistus hylättiin

Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk