Hallitus arvioi joskus ensi vuonna, tarvitaanko jatkossakin erityisesti matalapalkkaisiin töihin tarkoitettuja työllistämistukia.

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kertoi eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkona, että samalla arvioidaan, millaisia tuloksia nykyisistä tukimalleista on saatu.

Sinnemäen mukaan arvioitavana ovat ensimmäisen työntekijän palkkatuki, alueellisesti kohdennettu sosiaaliturvamaksujen alentaminen sekä yli 54-vuotiaiden matalapalkkaisten työllistämiseen annettu tuki.

Ministeri joutui puolustamaan matalapalkkatukea Markus Mustajärven (vas.) ryöpytyksessä.

–Miksi työnantajaa palkitaan siitä, että maksaa pientä palkkaa, Mustajärvi kysyi.

Mustajärvi tukeutui viikko sitten julkistettuun tutkimukseen, jossa matalapalkkatuki osoittautui kalliiksi ja melko tehottomaksi.

Sinnemäki myönsi, että tulokset eivät ole "häikäiseviä". Hän piti kuitenkin hyvänä, että tuki on kannustanut kokoaikaisen työn tarjoamiseen, mikä olikin yksi sen tavoite.

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) vaati hallitusta puuttumaan siihen, miten työnantajat käyttävät työllisyyskursseilla olevia useiden kuukausien ajan palkattomana työvoimanaan. Koulutetut ja usein kokeneet ihmiset eivät saa pysyvää työpaikkaa, kun työnantaja mieluummin ottaa uuden ilmaisen harjoittelijan.