Kotitalouksien sähkönkulutus on nousussa. Vuodesta 1990 vuoteen 2005 on kotitaloutta kohti laskettu sähkön kulutus kasvanut yli viidenneksen, johtuen sekä asuntojen koon että varustelutason noususta.

Sähkönkulutus on kasvussa myös vapaa-ajan asunnoissa, kun niidenkin varustelutaso nousee. Tärkeitä valintoja tehdään laitteita hankittaessa, mutta laitteen käyttötottumuksilla voi vaikuttaa huomattavasti vanhankin laitteen energiankulutukseen.

Energiatehokkuus keittiössä

Mikäli keittiössä on tarpeeksi tilaa, kannattaa kylmäsäilytyslaitteet sijoittaa väljästi, jotta ilmankiertotilaa jää riittävästi. Tärkeää on myös sijoittaa kylmäsäilytyslaitteet mahdollisimman kauaksi lämpöä tuottavista laitteista, kuten uunista tai astianpesukoneesta. Kuluttajavirastosta kerrotaan, että sähkönkulutus kasvaa helposti 10-20 prosenttia vääränlaisen sijoittelun vuoksi.

Tärkeää on myös säätää sopiva lämpötila kylmäsäilytykseen – yhden celsiusasteen kylmempi laite vie viisi prosenttia enemmän energiaa. Samoin pakastusasento pitää muistaa laittaa pois pältä pakastuksen loputtua – pakastusasento kun kuluttaa jopa yli 50 prosenttia enemmän energiaa kuin tavallinen käyttö. Jääkaappiin ja pakastimeen laitettavien elintarvikkeiden lämpötila vaikuttaa myös huomattavasti energiankulutukseen.

Ruoka kannattaa jäähdyttää ennen jääkaappiin laittoa, ja ostokset kannattaa varsinkin kesällä kuljettaa kotin kylmälaukussa. Näin ne eivät turhaan lämpene matkalla ja lisää siten tarvittavaa jäähdytystehoa. Tämä toimii toisinkin päin: kun ottaa pakasteet sulamaan jääkaappin, saa samalla jääkaappiin ilmaista jäähdytystehoa, josta huonetilassa ei olisi hyötyä. Myös laitteiden ylitäyttöä ja jatkuvaa oven avaamista tulee välttää.

Ruuanlaitossa on paljon mahdollisuuksia säästää energiaa. Mikroaaltouunin käyttö pienen ruokamäärän lämmittämiseen, kuumentamiseen tai kypsentämiseen vie energiaa kymmenesosan uuniin verrattuna.

Järkevää on myös säännöstellä keitettävää vesimäärää, käyttää keittoastioita, joissa on riittävän paksu pohja, sekä käyttää kantta, jotta lämpö ei pääse karkaamaan astiasta. Uunia käyttäessä voi päästä neljäsosan sähkönsäästöön, kun hyödyntää uunin lämmön tarkasti: laittaa ruuan lämpenemään jo kylmään uuniin ja kytkee lämmön pois hyvissä ajoin, sillä uunissa riittää jälkilämpöä vielä pitkään sen sammuttamisen jälkeen.

Energiansäästö pyykinpesussa

Vaikka uudet pesukoneet ovatkin vanhoja energiatehokkaampia, vaikuttavat käyttötavat huomattavasti energian kulutukseen. Erityisesti valittu lämpötila ja pesukertojen määrä ovat tärkeitä tekijöitä, jotka ovat helposti säädeltävissä. Kirjopesuohjeman energiankulutus voi jopa kaksinkertaistua 40 ja 60 asteisten pesuohjelman välillä.

Pyykin kuivauksessa paras ratkaisu on narukuivaus ulkona. Jopa narukuivus sisällä kuluttaa energiaa lämmityskaudella, koska se lisää asunnon energiankulutusta ja kosteuttaa huoneilmaa. Pyykinpesussa merkittävin energiasyöppö on pyykin koneellinen kuivaus. Siksi vaatteiden riittävän tehokas linkoaminen on tärkeää. Koneellista kuivausta käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota kuivausaikaan ja laitteen energiatehokkuuteen.