Tänään pääministerin tehtävästään väistyneen Juha Sipilän (kesk) toimintatavat eivät vaikuta demokraattiselta johtajuudelta vaan ”yksinvaltaan tottuneen yritysjohtajan kiukuttelulta”, katsoo oppositiopuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

”Sipilä ei osoittanut viimeisenä pääministeripäivänään hyvää johtamista. Päätös ei ollut hallituksen yhteinen, vaan Sipilän oma. Eropäätös näytti tulevan yllätyksenä myös hallituskumppaneiden kansanedustajille, jotka lukivat hallituksen kaatumisesta mediasta”, Sarkkinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Sarkkisen mielestä on hyvä, että hallituksen sote-uudistus kaatui.

”On kuitenkin omituista, että Sipilä päätti kaataa hallituksen viikkoa ennen eduskunnan istuntokauden loppumista. Teko vaikuttaa tarkoitushakuiselta draamalta tai Keskustan vaalitempulta. On tärkeää muistaa, että soten kaatuminen ei johdu opposition jarrutuksesta, vaan siitä, että hallituksen sote-malli oli toteuttamiskelvoton”, hän kirjoittaa.

Sarkkinen toivoo, että puolueet onnistuvat nyt löytämään yhteisesti hyväksytyn mallin.

”Puolueiden yhteinen sävel voisi löytyä niin, että viedään eteenpäin kuntia laajempia sote-alueita, mutta luovutaan ongelmia aiheuttavasta markkinamallista ja rakennetaan palvelut julkiselle tuotannolle, jota yksityiset palvelut täydentävät. Samalla sovitaan siitä, että uudistus toteutetaan vaiheittain ja hallitusti. Luopumalla markkinamallista ja vaiheistamalla uudistus voidaan välttää myös perustuslailliset ja EU-oikeudelliset ongelmat.”