Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää kirjaväitteen siitä, että hänen lentonsa kesällä Turkuun olisi ollut pelkkää näytöstä tai että hän ei olisi kertonut totuutta eduskunnassa. Väitteet liittyvät perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeiseen hallituskriisiin, jonka mainingeissa puolue hajosi.

Sipilä lähti kohti Naantalia jättääkseen hallituksen eroanomuksen presidentti Sauli Niinistölle, mutta kääntyi kesken matkan takaisin.

Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki sanoo uutuuskirjassa Perussuomalaisten hajoamisen historia, että lennon olisi voinut jättää tekemättä, ja hän kertoo myös, että sen perumista harkittiin. Kirjan mukaan Sipilällä oli tiedossaan 20 kansanedustajan irtautuminen perussuomalaisesta puolueesta ennen kuin kone nousi kohti Turkua.

Sipilä kuitenkin kiisti myöhemmin eduskunnassa tienneensä operaatiosta etukäteen mitään tai että hallitus olisi edes siihen varautunut. Tämä väite ei kirjan mukaan pidä paikkaansa, sillä keskustassa oli tehty varautumissuunnitelmia. Lue tarkemmin: Uutuuskirja: Juha Sipilän lento Turkuun oli näytöstä – ei kertonut totuutta eduskunnassa

Nyt hän sanoo Twitterissä, että insinöörin mielikuvitus ei moiseen riitä.

–Insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen. Eduskunnassa 19.6 sanomani pätee, Sipilä twiittasi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan ehti väläyttää jopa erokorttia kommentoidessaan uutuuskirjaa Facebookissa.

–Suosittelen Lauri Nurmen kirjaa. Sen vähän perusteella, mitä olen nähnyt, se on asiallisesti kirjoitettu tarina siitä, mitä tapahtui. Osa haastateltavista tietysti saattaa puhua omiaan, mutta se ei ole Nurmen syytä, Halla-aho kirjoittaa.

–Mielenkiintoisin seikka on mielestäni se, että perustuslain mukaan ministerin on oltava ”rehelliseksi tunnettu” Suomen kansalainen. Jos ministeri valehtelee eduskunnalle luottamusäänestyksen yhteydessä, onko hän edelleen ”rehelliseksi tunnettu”? Jos ei ole, voiko hän jatkaa ministerinä?

Sipilä on parhaillaan vienninedistämismatkalla Kolumbiassa.