Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Suomen olevan ”sataprosenttisesti” EU:n pakotepolitiikan ja yhtenäisyyden takana tavatessaan venäläiskollegansa Dmitri Medvedevin Oulussa perjantaina. Valtioneuvosto kertoo Sipilän toistaneen Venäjän pääministerille Suomen aiemmat kannat sekä Ukrainasta että Syyriasta.

Sipilän mukaan EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden poistamisen ensimmäinen edellytys on Minskin sopimuksen toimeenpano.

– Olemme hyvin huolestuneita siitä, että taistelut Itä-Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Syyrian osalta Suomi on toistuvasti ilmaissut syvän huolensa sotatilanteen jatkuvasta kärjistymisestä. Olemme tuominneet jyrkästi Assadin hallinnon sekä sitä tukevien tahojen sotilaalliset toimet siviileitä ja siviilikohteita vastaan, pääministeri Sipilä sanoi tiedotteen mukaan.

Tapaamisessa puhuttiin lisäksi muun muassa Koillisväylän tietoliikennekaapelista, josta Suomi teetti hiljattain asiantuntijaselvityksen. Suomi käy asiasta keskusteluja useiden keskeisten kumppanimaiden kanssa, tiedotteessa todetaan.

– Koillisväylän tietoliikennekaapeliin liittyy suuria mahdollisuuksia, ja se olisi toteutuessaan nopea tietoliikenneyhteys Euroopan ja Aasian välillä. Suomelle on tärkeää, että tämä hanke olisi laajapohjainen ja kansainvälinen ja että se toteutettaisiin kaupalliselta pohjalta, Sipilä sanoi.

Pääministereiden tapaamisessa ratkaistiin myös Pietarissa sijaitsevan Suomi-talon tuleva asema.

– Suomi ostaa Venäjältä Suomen Pietarin-instituutin, Suomi-koulun sekä useiden suomalaisten elinkeinoelämän ja alueellisten toimijoiden kotipesänä toimivat Suomi-talon tilat, mikä turvaa niiden toimintaympäristön jatkuvuuden Pietarissa myös tulevaisuudessa, tiedotteessa todetaan.