Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi lyhyesti sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä vellovaa aikataulukeskustelua Sotkamon puoluekokouksessa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi aiemmin Ylen haastattelussa, ettei usko sote-uudistuksesta äänestettävän ennen eduskunnan kesätaukoa. Sipilältä kysyttiin tuoreen johdon tiedotustilaisuudessa, kuinka vaikea paikka päätösten venyminen ja vanumine on puolueelle.

-Tietenkin se, että päätökset venyvät ja vanuvat, eihän se niitä sen selvemmäksi tee, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

-Olen koko ajan lähtenyt siitä, että kunnioitetaan sitä eduskunnan itse itselleen laatimaa aikataulua.

Sipilän mukaan jo kuluneella viikolla tuli selväksi, että eduskunta ei tule selviämään sote-työstään kesäkuun loppuun mennessä ja vaikka heinäkuutakin käytettäisiin, mutta Sipilän mukaan eduskunta tekee asiassa oman ratkaisunsa, josta se myös itse tiedottaa.

Sipilä totesi huomanneensa, että keskustan ja kokoomuksen tämän viikonlopun puoluekokousista ”oli tehty jollakin tavalla sote-puoluekokoukset”, mutta hänen mielestään ainakaan Sotkamossa sellaista puoluekokousta ei ole käyty.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee uudistusta parhaillaan ja lopulta asiasta äänestetään valiokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunta odottaa saavansa hallitukselta vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon luultavasti ensi viikolla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja tänään keskustan varapuheenjohtajistoon noussut Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa odottavansa vastinetta ja uskovansa, että se kertoo paljon aikataulumahdollisuuksista.

Valiokunnan työilmapiiriä on kuvattu erittäin kireäksi ja Heikkinen myönsi, että ”voisihan se parempikin olla”. Heikkisen mukaan tunnelma kiristyy paineiden alla. Hän huomautti myös, ettei ole salaisuus, että pöydän eri puolilla on erilaisia aikataulutavoitteita. Tällä hän viittaa siihen, että hallitus on halunnut pitää kiinni aikataulusta, jonka oppositio on kokenut liian tiukaksi. Heikkistä on syytetty asian kiirehtimisestä, mutta hän totesi, että hänen tehtävänsä on pitää aikatauluista kiinni ja hän aikoo tehdä niin vastakin. Hän totesi haluavansa uudistuksen maaliin.