Hallituksen päättämä sosiaali- ja terveysalan palvelurakenneuudistus, sote-uudistus, perustuu keskustan pitkäaikaiselle tavoitteelle, kertoi pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolueväelle lauantaina. Sipilä viittaa ratkaisuun, jossa palveluiden järjestämisvastuu siirretään 18 perustettavalle maakunnalliselle itsehallintoalueelle.

– Haluan vielä korostaa selvyyden vuoksi, että ne perustuvat nykyiseen maakuntajakoon, Sipilä totesi puheessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.

– Maakuntapohjainen kansanvaltainen aluehallinto on keskustan pitkäaikainen tavoite. Nyt se toteutuu. Maakuntahallinnon siemenet kylvettiin puolueen ohjelmiin ensimmäisen kerran vuonna 1914. Silloin Maalaisliitto vaati ”edustavilla itsehallintoelimillä varustettujen niin sanottujen ylemmänasteisten kunnallisten yhdyskuntain luomista”, Sipilä jatkoi.

Sipilän mukaan puolueen sisällä tavoitetta täsmennettiin vielä 1962, jolloin ensimmäisen kerran puolueessa puhuttiin maakuntaitsehallinnosta.

Pääministerin mukaan keskusta on ajanut mallia ”pitkään ja sitkeästi” siksi, että puolueessa uskotaan, että maakuntamalli ”vahvistaa demokratiaa, kannustaa hyödyntämään kunkin alueen omia vahvuuksia ja lisätä maakuntien elinvoimaa”.

– Olisi ollut järjetöntä luoda erilliset himmelit hoitamaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja aluehallintoa. Siksi oli välttämätöntä yhdistää uudistukset. Maakunnilla on nyt näytön paikka ja olen huomannut, että hallituksen päätös on saanut liikettä maakuntiin ja alueiden kehittämiseen, Sipilä toteaa.