Yleisradion politiikan toimittaja Pirjo Auvinen on useiden muiden yleläisten tavoin taustoittanut kuohuntaa Ylen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suhteista. Auvisen kirjoituksen mukaan eräs hänen Sipilää käsittelevä kolumninsa on yhä pöytälaatikossa, koska aihe on ollut erityisen herkkä pääministerille – sekä Ylen toimituksen johdolle.

Auvinen juonsi maaliskuussa perinteistä Pääministerin haastattelutuntia ja kysyi Sipilältä tämän sijoitusinstrumenteista, vakuutuskuorista. Yle oli aiemmin joutunut oikomaan MOT-ohjelman väitteitä mahdollisesta verojen välttämisestä vakuutuskuorten avulla.

– Sipilän suuttumus kuului lähetyksessä ja jatkui lähetyksen jälkeen. Hänen mielestään toimittajat haluavat vain tietää paljonko hänellä on rahaa. Sanoin olevani eri mieltä: sidonnaisuusilmoituksilla ei kaivata tietoa rahan määrästä vaan siitä syntyykö ministerille sidonnaisuuksia. Keskustelumme jatkui vielä illalla yleisötilaisuuden jälkeen. Se päättyi äkisti kun Sipilä luuli kuvaajan salanauhoittavan keskustelumme ja lähti vitomaan, Auvinen kertoo.

Hän kertoo saaneensa Muonion tapauksen jälkeen ”pomotoimittajalta moitteet”, koska oli toistanut MOT:n virhettä ottamalla vakuutuskuoret esiin. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää nuhtelun Helsingin Sanomissa. HS:n mukaan Sipilän vakuutuskuorten käsittely oli samoihin aikoihin rajattu Ylessä pelkästään uutisjuttujen käsittelyyn.

Auvinen kirjoitti haastattelutunnista kolumnin, mutta ”teksti on yhä piirongin laatikossa”.

– Tätä aihepiiriä koskeva näkökulma olisi normaalista poiketen pitänyt saattaa päätoimittajan tietoon ennen julkistamista ja siihen en enää jaksanut lähteä, Auvinen kertoo.

Viime viikonloppuna Sipilä ilmoitti Auviselle, että hän ei vastaa Ylelle mitään Terrafameen liittyen.

– Kertoi käyneensä asiasta kiivasta sähköpostivaihtoa sekä päätoimittaja Atte Jääskeläisen että toimittaja Salla Vuorikosken kanssa. Ja että ”Aten kanssa on sovittu, että hän ei vastaa”. Ajattelin tyrmistyneenä, että tuo sopimus on kyllä syytä tarkistaa, Auvinen kertoo.

Auvisen mukaan hänen keskustellessaan Atte Jääskeläisen kanssa selvisi, että ”mitään sopimusta ei ollut”. Terrafame-asiasta kysyttiinkin lyhyesti pääministerin haastattelutunnilla, mutta kysymyksen esitti Auvisen sijaan toinen toimittaja, ”koska olin nyt Sipilälle kuin ’punainen vaate’”.

Auvisen mukaan hänen uusi näkökulmansa julkaistiin vasta torstaina, koska alkuviikosta Pasilassa oli linjattu, että aihepiiri on saamassa liian suuren roolin uutisoinnissa. Hän kertoo kuitenkin kirjoittaneensa näkökulmansa päätoimittajan kannustamana.

Lue myös:

Uusi vaatimus Juha Sipilälle: Viestit Ylen päätoimittajan kanssa julki

Ylen toimittaja julkaisi kohuviestit lupaa kysymättä

Isot Yle-nimet esillä – Baba Lybeck kypsyi nyt täysin