Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sdp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne väittelivät tiukasti hallituksen hankkeesta heikentää irtisanomissuojaa alle 10 henkilön yrityksissä.

Rinne moitti Sipilän hallituksen jakavan Suomen työmarkkinat kahtia. Hän kehottikin vaihtamaan hallituksen ”väärän politiikan” sdp:n vaihtoehtoihin.

”Hakekaa sellaisia ratkaisuja, joilla voidaan oikeasti näitä pieniä yrittäjiä auttaa taloudellisesti ja neuvonnan suhteen. Ottakaa vaikka sieltä yrittäjä- ja apteekkarivähennyksestä muutama kymmenen miljoonaa ja hoidatte nämä ongelmat kuntoon. Se on oikeudenmukaista auttaa näitä yrityksiä saamaan työsuhdeneuvontaa, kun syntyy ongelmia”, Rinne sanoo.

”Se on myöskin oikeudenmukaista ratkaista näitä ongelmia sillä, että annetaan ensimmäisen työntekijän palkkaan 20 000 euron verovähennys”, hän jatkaa.

Rinteen vaihtoehdot eivät Sipilää vakuuttaneet.

”Näitä ovat juuri nämä sosialidemokraattiset keinot: valtion piikkiin lisää tukia yrityksille. Nyt tarvitaan sellaisia uudistuksia, jotka oikeasti muuttavat työmarkkinoita”, Sipilä vastasi Rinteelle.

Eduskuntakeskustelun aikana oppositiosta vedottiin moneen otteeseen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen ehdotukseen ”pyöreän pöydän keskusteluista” työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken.

”Pääministeri, te teette palkansaajajärjestöille tiettäväksi, että te viette koko talon. Kun he eivät suostu tähän vaatimukseen, te vaaditte, että antakaa ainakin puoli taloa pois. Tämä on teidän logiikkanne. Ei se ole mitään neuvottelua. Nyt teillä olisi mahdollisuus korjata tämä tilanne asettumalla puhtaan pöydän neuvotteluihin siitä, miten aitoja ongelmia ratkotaan”, Rinne totesi.

Sipilä puolestaan korosti tavanneensa palkansaajajärjestöjen edustajia viime keskiviikkona, mutta tuolloin neuvottelijoilla ”ei ollut mandaattia neuvotella”.

”Kenen kanssa me sitten neuvottelemme”, Sipilä kummasteli.

Samassa yhteydessä hän viittasi hallituksen kariutuneeseen hankkeeseen lisätä paikallista sopimista.

”Kysyn vielä teiltä, olisiko teistä oikein, että myös järjestäytymättömät työntekijät ja työnantajat saisivat esimerkiksi työaikalain joustoja soveltaa sillä tavalla kuin muutkin voivat niitä soveltaa. Tästä me lähdimme liikkeelle ja yritimme puolitoista vuotta etsiä tähän ratkaisua. Edustaja Rinne, haluatteko te, että kaikkien yrityksien kaikki työntekijät voisivat soveltaa paikallista sopimista samoilla säännöillä”, Sipilä tiukkasi Rinteeltä.

”Pääministeri Sipilä, tarttukaa tuohon edustaja Kaikkosen esitykseen työkokouksesta. Ratkaistaan siellä näitä ongelmia, joista te äsken puhuitte”, Rinne puolestaan ehdotti.

Lue lisää eduskunnan tiedonantokeskustelusta:

Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”