Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistus ajetaan hallitusti alas, tiedotti sosiaali- ja terveysministeriö perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) saatua myöntävän vastauksen eronpyyntöönsä. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun on vuosina 2017–2019 käytetty noin 200 miljoonaa euroa, jos huomioidaan vain ministeriöiden varsinaiset valmistelukustannukset.

Hallituksen eron vuoksi maakunta- ja sote-uudistuksen jatkovalmisteluun ei ole edellytyksiä. Ministeriön mukaan työ suunnataan nyt valmistelun päättämiseen, tehdyn työn dokumentointiin ja uudistuksen hallittuun alasajoon.

”Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä. Tuleva hallitus tekee ratkaisut myös tehdyn työn hyödyntämisestä”, tiedotteessa todetaan.

Valmisteluun osallistuneet organisaatiot eli etenkin maakunnat, ministeriöt, palvelukeskukset ja Luova-virasto saavat ensi viikolla tarkempaa ohjeistusta ministeriöistä.

”Tällä hetkellä valmistellaan mm. talousohjetta, jossa kerrotaan, mihin myönnettyä rahaa voidaan alasajon aikana käyttää”, ministeriö toteaa viitaten käyttämättömiin määrärahoihin.

Uudistuksen valmisteluun on varattu kaikkiaan 460 miljoonaa euroa valtion määrärahoja, joista siis noin 260 miljoonaa on käyttämättä.

200 miljoonaa euroa ei ole koko totuus

Ministeriön tiedotteessaan julkistama luku, 200 miljoonaa euroa, ei kerro koko totuutta valmisteluun jo käytetystä rahasta. Iltalehden mukaan budjettien määrärahavarauksiin eivät sisälly valinnanvapauspilotit, joihin hallitus kehysriihessä 2018 antoi 200 miljoonan euron rahoituksen. Lisäksi Kuntaliitto arvioi lehdelle, että kunnilta on kulunut sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun hallituskauden aikana jopa satoja miljoonia euroja.

Valmisteluun käytetyt rahat tuskin valuvat tyystin hukkaan, sillä sote-uudistukseen pyrkivät kaikki eduskuntapuolueet ja myös maakuntamalliin löytyy uskoa Sipilän hallituksen aikana oppositiossakin olleiden puolueiden puolelta. Esimerkiksi vasemmistoliitto korosti perjantaina hallituksen ja sote-uudistuksen kaaduttua, että ”maakuntahallinto voi olla yksi hyvä lähtökohta” uuden sote-uudistusmallin pohjalle.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toteaa tiedotteessaan, että ”Sipilän poliittinen harakiri jättää maakuntien sote-valmisteluorganisaatiot pulaan”. Hän peräänkuuluttaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun jatkon turvaamista. Valmistelun rahoituksen turvaamista peräänkuulutti perjantaina myös Myllykosken puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

”Pääministeri Sipilän mukaan he keskustassa jatkavat maakuntien uudistamista täysillä, mutta todellisuudessa edessä voivat olla satojen henkien YT-neuvottelut”, Myllykoski varoittaa tiedotteessaan.

Myös sote-uudistuksen valmistelujohtaja Päivi Nerg jakoi perjantai-iltana Twitter-palvelussa viestin, jonka mukaan kehitystyötä tehneen maakuntien valmistelijahenkilöstön tilanne on ikävä hallituksen kaaduttua uudistuksineen.

Myllykoski pitää ”erityisen vastuuttomana hallituksen tapaa pyörittää sote-teatteria vielä siinä vaiheessa, kun markkinamallin törmääminen seinään oli jo kaikille selvää”.

”Voin kertoa, että esimerkiksi Satakuntaliitossa ei tilanteelle hurrata. Hallitus on poliittisista syistä pitkittänyt epätietoisuutta valmisteluorganisaatioissa.”

Hallituspuolueiden puheenjohtajat vakuuttivat perjantaina, että sote- ja maakuntauudistuksia yritettiin vakavasti toteuttaa aivan viime päiviin asti.

Uudistukseen valmisteluun käytetystä rahoituksesta valtaosa on valtioneuvoston tiedotteen mukaan myönnetty maakuntien liitoille uudistuksen esivalmistelutehtäviin sekä uudistuksessa tarvittavien ICT-muutosten valmisteluihin. Valmisteluorganisaatioiden jatkuvuus turvataan ”rajatusti” 30.9.2019 saakka, tiedotteessa kerrotaan.

LUE LISÄÄ:

Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Sanna Marinin sote-vastaus ihmetyttää: ”En voi uskoa todeksi”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”

Juha Sipilältä ”raju ratkaisu”: Näin edetään nyt

Nyt kaatuu Juha Sipilän hallitus – ”Outo farssi”