Sipilän hallitus jäi tänään historiaan, mutta hallitus jatkaa presidentin pyynnön mukaisesti toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen saakka. Vasta tällöin väistyvä hallitus saa virallisesti eron, valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Valtioneuvoston mukaan toimitusministeristön asemasta ei ole nimenomaisia säännöksiä.

”Sillä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Sen asemaa määrittävät valtiosääntötulkinnat ja -käytännöt”, valtioneuvoston viestintä toteaa.

Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa ”välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle”.

Sen sijaan toimitusministeristö ei enää toteuta hallitusohjelmaa ja sen edellytetään pidättäytyvän ”uusista tai laajakantoisista poliittisista aloitteista, jotka vaikuttaisivat uuden hallituksen toimintamahdollisuuksiin”.

Kolmas seikka, johon toimitusministeristö ei voi ryhtyä, ovat korkeat virkanimitykset.

”Vakiintuneesti katsotaan, että se ei voi päättää nimittämisestä korkeimpiin valtion virkoihin”, valtioneuvosto kertoo.

Toimitusministeristö voi antaa esimerkiksi valtioneuvoston asetuksia ja tehdä hallintopäätöksiä, joihin ei liity merkittävää yhteiskunnallisen tarkoituksenmukaisuuden harkintaa.

Toimitusministeristön toimivallan rajat on jokaisessa yksittäistapauksessa erikseen harkittava asiaa valmistelevassa ministeriössä, tiedotteessa todetaan.

LUE MYÖS:

Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”

Kansanedustaja: ”Juha Sipilältä härski vaalitemppu – Vastaavaa ei ole ikinä nähty Suomen historiassa”

Juha Sipilä: ”Minulle valtava pettymys – Kannan oman vastuuni”