Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) toivoo valtion omistajaohjauksesta linjakkaampaa. Hän kommentoi omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) tuoreita päätöksiä Uuden Suomen haastattelussa.

Paateron toimia on kiitelty muun muassa sdp:n ja vasemmistoliiton riveistä. Toisaalta Paateron on kritisoitu kävelleen Postin johdon yli, sillä muodollisesti hänen tuoreet linjauksensa olisivat kuuluneet Postin johdolle ja hallitukselle.

LUE LISÄÄ: Tapaus Posti: Li Andersson puolustaa ministerin toimia – ”Yhtiön hallituksen pitää nauttia omistajan luottamusta”

Paatero linjasi tiistaina, että Postin palkitsemisohjelmat syynätään ja Postin tes-kiistassa otetaan aikalisä. Ministeri edellyttää, että Postin hallitus tekee syyskuussa uuden linjauksen Postin johdon tulevaisuuden palkkioista.

Tes-kiista puolestaan menee ratkottavaksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Paltan syksyn työmarkkinaneuvotteluihin. Posti yritti siirtää pakettilajittelijat halvemman, Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen työehtosopimuksen piiriin, kun nykyään heihin sovelletaan PAU:n ja Paltan välistä tessiä.

LUE MYÖS: Ministeriltä suora ukaasi Postin hallitukselle – Johdon bonukset syyniin

Torstaina nähtiin uusi käänne, kun Paatero antoi lähtöpassit kaikille Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenille. Ilkka Kanerva (kok), Jutta Urpilainen (sd), Tuomo Puumala (kesk) ja Raimo Vistbacka (sin) joutuivat ulos hallituksesta. Veikkaus on valtion kokonaan omistama yhtiö, joten yhtiökokouksen päätös oli käytännössä Paateron.

Vapaavuorta Paateron ratkaisut eivät yllättäneet. Hän istui aikanaan Paateron kanssa samassa Alexander Stubbin (kok) hallituksessa. Vapaavuori oli elinkeinoministeri ja Paatero kehitysministeri, jonka vastuulla olivat myös omistajaohjausasiat.

Keväällä 2015 Paatero torppasi palkkioiden korotukset, joita oli kaavailtu valtionyhtiöiden Fortumin ja Nesteen hallitusten jäsenille.

LUE LISÄÄ: Näkemiin, helpot 2000 €/kk: Kaikki poliitikot ulos Veikkauksen hallituksesta

Vapaavuoren mukaan yleensä löytyy ministereitä, jotka käyttävät enemmän tai vähemmän jämäköitä otteita aina, kun jostakin valtionyhtiöstä nousee isompi kriisi.

”Sen jälkeen maailma pyörii edelleen”, Vapaavuori sanoo Uudelle Suomelle.

Vapaavuori toivoo, että ”tässäkin maassa pystyttäisiin johdonmukaiseen valtionomistajapolitiikkaan, joka ei ole riippuvaista siitä, mistä yhtiöstä milloinkin keskustellaan”.

”Ei ole valtionomistajapolitiikan edun mukaista, että aina aika ajoin ollaan samalla jämäköitä ja sitten taas jatketaan, niin kuin ennenkin.”

”Tästä on tullut poukkoilevaa.”

LUE MYÖS: Antti Rinne: ”Johtajien palkkakehitys Postissa on järkyttävää”

Vapaavuori kuvailee tilannetta niin, että yksittäisten kriisien kautta reagoidaan asioihin ja tehdään systeemisiä muutoksia. Sitten seuraavan kriisin aikana todetaan, että ”ei se ollutkaan näin”.

”Pitäisi ylipäänsä olla johdonmukaisempi ja selkeämpi linja.”

LUE MYÖS: ”Ratkaisu oli erikoinen” – Ministeri Paateron peliliike yllätti Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajan

Vapaavuoren mukaan se, että yhdestä yhtiöstä heitetään poliitikot ulos, pitäisi nähdä periaatelinjauksena, eikä yhtä yksittäistä yhtiötä koskevana kysymyksenä.

”Onko näissä yhtiöissä ylipäänsäkään hallintoneuvostoja ja onko näissä ylipäänsäkään poliitikkoja hallituksissa?”

”Jos hallitus on tähän suuntaan menossa ja tämä on ennakkotapaus, sitten se on tietenkin loogista ja johdonmukaista, mutta näitä ei pitäisi katsoa kutakin yksittäistä yritystä erillistapauksina aina silloin, kun jossain on tulipalo.”

Uusi Suomi julkaisee maanantaina Jan Vapaavuoren laajemman haastattelun.

LUE LISÄÄ:

Mullistus alkoi Veikkauksessa: Yli 3000 peliautomaattia poistuu – Osa mainoksista lopetetaan kokonaan

Ministeri jyrähti Postille: Uusi linja johdon palkkioihin – Työehtosopimusten muutokseen ”aikalisä”