Myrskyn silmään joutunut omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kommentoi Posti-kohua SDP:n omalla kyselytunnilla. Ministerin mukaan Postin avaaminen markkinoille on vaikeuttanut yhtiön tilannetta.

Paatero toimi aiemmin omistajaohjausministerinä Alexander Stubbin (kok) hallituksessa noin kahdeksan kuukautta. LUE SEURAAVAKSI:

Joidenkin yhtiöiden osalta tuli Paateron mukaan kesäkuussa sellainen olo, että hän palasi samaan tilanteeseen, josta hän itse lähti edellisellä omistajaohjausministerikaudellaan vuonna 2015. Yksi tällainen yhtiö oli Posti, joka itse asiassa oli mennyt Paateron mielestä huonompaan suuntaan.

”Postin markkinoita on avattu Sipilän hallituksen aikana aika roimasti, joten tilanteen hoitaminen on vielä vaikeampaa”, Paatero sanoi kyselytunnilla tiistaina illalla. LUE SEURAAVAKSI:

Paateron mukaan tästä huolimatta isoa linjaa eli sitä, mitä valtio haluaa Postilta, ei viety Sipilän hallituksen kaudella eteenpäin. Sipilän hallitus oli viemässä Postia pörssiin, mutta hanke kariutui kalkkiviivoilla. Julkisuudessa olleiden vahvistamattomien tietojen mukaan syynä olisi ollut sininen puolue ja sinisten huoli Postin työntekijöiden aseman heikentymisestä.

”Isojen kysymysten ratkaiseminen on yhä edelleen meillä nyt edessä.”

Paatero on toiveikas, että Postin riita ratkeaa tänään. Osapuolilta odotetaan vastausta valtakunnansovittelijan esitykseen kello 10.

SDP ei hyväksy tes-siirtoja

Paatero on myös puoluevaltuuston puheenjohtaja. Hänen mukaansa SDP ei hyväksy ihmisten siirtämistä halvempien työehtosopimusten piiriin. Hänen mukaansa Postille päin on kerrottu koko ajan, että työntekijöiden palkoista on pidettävä huolta ja palkalla pitää tulla toimeen.

”Sen takia Posti on tehnyt tätä liikkumista siihen suuntaan, että on luvattu näiden ihmisten palkkoja turvata pidemmälle.” LUE SEURAAVAKSI:

Muissakin valtionyhtiöissä on pidettävä Paateron mukaan huolta työntekijöiden palkoissa ja siitä on käytävä keskustelua.

Niin sanottu informaation sekamelska menee Paateron mukaan osin sen piikkiin, että tes-neuvotteluissa on hektinen tilanne. Esimerkiksi työehdoista ja eri työehtosopimuksista on liikkunut julkisuudessa erilaisia tietoja.

Neuvotteluihin kuuluu Paateron mukaan aina se, että molemmilta puolilta tulee näkemyksiä. Samalla Paatero myöntää, että osin on käyty hämmentävää keskustelua.

Yksi ratkaisu varmasti pöydällä

Paatero toteaa, että Postin hallituksen tehtävä on pitää yhtiö kannattavana tilanteessa, jossa kirjepostin määrä vähenee. Hän pohtii, mikä on ratkaisukeino.

Paatero muistuttaa, että Postissa on käyty jo useita yt-neuvotteluja ja työntekijöitä on saanut lähteä. Ministeri epäilee, että sama meno jatkuu. Silti Paateron mukaan lähtökohta on se, että palkalla pitää tulla toimeen. LUE SEURAAVAKSI:

Valtiosihteerien työryhmä pohtii Postin tulevaisuutta alkuvuoteen asti. Samalla arvioidaan Paateron mukaan postilaki, joka turvaa yleispalveluvelvoitetta. Alkuvuodesta saadaan Paateron mukaan useita esityksiä poliittiseen käsittelyyn.

Yksi vaihtoehto, joka Paateron mukaan varmasti on pöydällä, on pohtia, miten yhteiskunnan julkisia toimintoja voitaisiin yhdistää. Esimerkkinä ministeri mainitsee Kelan ja kuntien palvelut. LUE SEURAAVAKSI:

”Olisko järkevää, että meillä olisi yhteinen palveluketju näissä, etteivät kaikki toimisi erikseen? Se on minun mielestäni yksi versio, mistä siellä keskustellaan”, hän sanoi viitaten työryhmän toimintaan.

”Tämä ihan varmaan on siellä pöydällä.”

Paatero ei kuitenkaan suostu toistaiseksi tarkemmin spekuloimaan asiaa ennen yhteistä poliittista linjausta.

Miksi kirjepalvelua ei hoideta virastossa?

Moni on ihmetellyt Posti-keskustelun yhteydessä, miksi kirjepostipalvelu ei ole valtion virasto. Paateron mukaan Ruotsilla ja Tanskalla käytössä tällainen järjestely, joka maksaa joitakin satoja miljoonia euroja. Hän arvioi, että hintalappu olisi samansuuntainen myös Suomessa ja sen takia toistaiseksi on haluttu muulla postitoiminnalla turvata postin kulkeminen kaikille alueille Suomessa.

Haastattelijana toiminut puoluetoveri Joona Räsänen (sd) totesi, ettei kukaan oikein halua yleensä ottaa omistajaohjausministerin salkkua ja halusi nostaa hattua Paaterolle, joka on hoitamassa salkkua nyt jo toistamiseen.

Veikkauksen osalta Paatero viittasi jälleen Sipilän hallituksen aikaan ja siihen, ettei pelisääntöjä saatu viime hallituskaudella kuntoon. Hän lupaili, että asiassa edetään todennäköisesti pikaisesti. Paateron mukaan tutkitun tiedon perusteella monopoli on paras keino pitää pelihaittoja hallinnassa.

LUE SEURAAVAKSI: