Milloin pääministeri Antti Rinne (sd) ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd), saivat tietää Postin työntekijöiden liikkeenluovutuksesta Posti Palvelut -tytäryhtiöön? Tähän kysymykseen oppositio vaatii nyt selvää vastausta hallitukselta.

Asiaa nostavat esiin sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että Liike Nytin Harry ”Hjallis” Harkimo.

”Koska Postin ympärillä vallitsevan sekamelskan vaikutukset ovat suuret, on suomalaisten saatava tietää totuus tapahtumista”, Orpo vaatii blogissaan.

Sekä Rinne että Paatero ovat kiistäneet voimakkaasti, että Paatero olisi hyväksynyt Postin päätöksen 700 pakettilajittelijan tes-siirrosta liikkeenluovutuksen yhteydessä. Paatero kertoi viime viikolla alun perin, että kukaan ei kysynyt häneltä valtionyhtiön sisäisestä päätöksestä, vaan ”minulle kerrottiin se sen jälkeen, kun se oli tehty”. Myöhemmin hän tarkensi lausuntoaan.

”Posti on informoinut minua asiaa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen”, Paatero tiedotti.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Posti kuitenkin informoi Paateroa hankkeen sisällöstä ensimmäisen kerran jo 7. kesäkuuta ja tarkemmin 21. elokuuta, jolloin ministerille lehden mukaan kerrottiin liikkeenluovutuksen aikataulusta. Posti tiedotti siirtoaikeista julkisuuteen elokuun lopussa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Paateron kesän tiedot ovat esillä. Ministeri Paatero vahvisti Talouselämälle ja Uudelle Suomelle jo syyskuussa, kaksi kuukautta sitten, kuulleensa Postin suunnitelmasta jo kesällä. LUE LISÄÄ:

”Olemme kesän aikana keskustelleet Postin yleisestä tilanteesta ja siinä samalla olemme keskustelleet erilaisista vaihtoehdoista”, Paatero sanoi syyskuussa.

Paateron mukaan pakettilajittelijoiden tes-siirto oli tuolloin ”yksi versio kaikista vaihtoehdoista”.

Paaterolta kysyttiin, ottiko hän siis syyskuun alussa aikalisän asiaan, jonka oli itse jo kesällä hyväksynyt.

”Se voi olla sinun tulkintasi. Minun tulkintani on se, että keskustelimme Postin kanssa heidän haasteistaan. Heillä oli ratkaisu, että nämä tulevat erilaisissa osissa. Sen takia ajattelin, että se on parempi tehdä samalla”, Paatero vastasi.

Petteri Orpo vaatii Rinteeltä ja Paaterolta selvyyttä asiaan.

”Annoitteko tukenne Postin johdon suunnitelmille liikkeenluovutuksesta? Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto”, Orpo ihmettelee viitaten Antti Rinteen puheisiin eduskunnassa viime viikolla.

”Jos olette passiivisesti antaneet tukenne suunnitelmille, miksi tuki vedettiin myöhemmin pois? Miksi hallitus edelleen 3.9. loi vaikutelman, josta PAU ymmärsi, että asiaan palataan vielä TES-neuvottelussa ja miksi tämän kuvan on annettu elää koko lokakuu?”

”Mitä Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola on teille ennen toteutunutta liikkeenluovutusta kertonut?”

Harry Harkimo huomauttaa kysyneensä ministeri Paaterolta eduskunnassa viime viikolla, tiesikö tämä tes-siirrosta jo aiemmin. Harkimo huomautti, että näin isoa päätöstä valmistellaan yrityksessä monta kuukautta.

”Hän ei vastannut”, Harkimo toteaa Twitterissä.

Paatero ohitti Harkimon kysymyksen loppuosan ja keskittyi vastaamaan postilaisten palkka-asioihin.

Orpo kyseenalaistaa erityisesti Paateron ja Rinteen vastaukset kyselytunnin kysymyksiin.

"Puhuivatko pääministeri Rinne ja omistajaohjausministeri Paatero totta eduskunnan edessä?”

Jos Rinteen ja Paateron vakuuttelut, että Posti ei kertonut ministerille päätöksestään, eivät pidä paikkaansa, on kokoomuksen harkittava vakavasti luottamusäänestystä ministerien asemasta, Orpo linjaa.

LUE MYÖS: