Suomen sisällissota alkoi tasan 100 vuotta sitten, kun punakaartien liikekannallepano alkoi 27. tammikuuta 1918. Seuraavana yönä punakaarti miehitti tärkeitä kohteita Helsingissä, ja suojeluskunnat alkoivat riisua aseista venäläistä sotaväkeä Etelä-Pohjanmaalla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosta sisällissotaa kommentoivassa blogissaan sitä, että toimiva kansanvaltainen järjestelmä kyettiin hämmästyttävän nopeasti järjestämään sisällissodan raunioille.

–Voidaan puhua jopa Suomen ihmeestä, hän kirjoittaa blogissa, joka on julkaistu Sipilän nettisivuilla, MTV:n nettikolumnina ja myös valtioneuvoston kanslian nettisivuilla.

– Olen pannut merkille, että tämä Suomen tarina herättää kiinnostusta maailmalla. Se on myös valitettavan ajankohtainen tarina. Läheltä ja kaukaa löytyy esimerkkejä sisällissotien repimistä kansakunnista, joissa Suomen esimerkille olisi käyttöä. Suomen tarina ja kansakuntamme yhdessä rakentama eheys ovat maailmankuuluja. Ne herättävät arvostusta. Suomalaiselle rauhanvälitysosaamiselle on ollut kysyntää ympäri maailmaa, pääministeri jatkaa.

Sipilä korostaa, että ensimmäiset demokraattiset kuntavaalit järjestettiin vain puoli vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen joulukuussa 1918.

–Tämän päivän Suomessa on ehkä vaikea mieltää, miten tärkeä rooli kunnanvaltuustoilla oli kansallisen sovun ja eheyden rakentamisessa eräänlaisina rauhanvälittäjinä. Eri puolilla taistelleet miehet ja naiset opettelivat sotimisen sijasta sopimaan arjen asioista yhteisen kokouspöydän ääressä.

Pääministerin mukaan Suomella on edelleen paljon annettavaa globaalille yhteisölle kansallisen eheyden ja sovinnon rakentamisessa.

–Tätä rauhanvälityskyvyn kehittämistä ja osaamista on jatkettava kansainvälisesti. Konfliktien kestävä ratkaisu ei ole mahdollista ilman yhteiskunnan kaikkien osallistumista. Tämä pätee edelleen myös Suomessa.

Eduskunnassa järjestettiin perjantaina sisällissodan muistohetki, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat pitivät yhteisen puheenvuoron demokratian, sovinnon ja yhteiskunnallisen eheyden puolesta. Tilaisuudessa pidettiin myös hiljainen hetki sisällissodan uhreja sekä inhimillistä kärsimystä muistaen.

– Toivomme, että vuoden 1918 tapahtumien muistoa kunnioitetaan sovinnon hengessä. Sisällissodan jälkeen tapahtunut yhteiskunnallinen eheytyminen on mahdollistanut Suomen nousun yhdeksi maailman kehittyneimmistä valtioista. Se on perintö, joka velvoittaa meitä tänäkin päivänä, eduskuntapuolueiden puheenjohtajat sanovat lausunnossaan.