Slovjanskin kaupunki itäisessä Ukrainassa on maan armeijan piirittämä. Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemassa kaupungissa monet näkevät armeijan miehittäjänä, eivät vapauttajana, raportoi brittilehti The Guardian.

BBC:n mukaan Ukrainan armeija on lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä tyytynyt valtaamaan takaisin hallintorakennuksia Slovjanskin ympärillä sijaitsevissa pienemmissä kaupungeissa. Slovjanskin asukkaat odottavat nyt armeijan tuloa ja pelkäävät varsinaista hyökkäystä, sisällissodan alkua kaupungissaan.

Luhanskissa Venäjä-mielinen separatistijohtaja Valeri Bolotov julisti lauantaina hälytystilan kaupunkiin ja ilmoitti alueellisen armeijan perustamisesta. CNN kertoo Bolotovin kieltäneen alueella poliittisen toiminnan, asettaneen ulkonaliikkumisrajoituksia ja vaatineen paikallisilta poliiseilta uskollisuutta ”Luhanskin asukkaille”.

–Tapauksissa, joissa näin ei tapahdu, teidät julistetaan pettureiksi ja teitä rankaistaan sota-ajan tavoin, Bolotov julistaa paikallisilla tv-kanavilla julkaistussa videossa.

Bolotovin mukaan hänen kokoamansa armeija tulee pyrkimään kohti Kiovaa.

–Emme aio istua ja odottaa, että meidät piiritetään ja poltetaan, hän julisti.

Ukrainan hallitus kuvasi jo lauantaina olevansa ”sodassa” separatistien kanssa maan itäosissa. Kymmeniä ihmisiä kuoli yhteenotoissa ja tulipalossa perjantain ja lauantain aikana.

–Mitä Donetskin alueella tapahtuu ei ole pikainen kansannousu – kyse on sodasta, ilmoitti armeijan terrorismin vastaista operaatiota johtava Vasil Krutov.

Kansainvälisen median mukaan tunnelma itäisissä kaupungeissa on todella kireä. Ukrainan väliaikaista pääministeriä ja presidenttiä kuvataan tappajaksi.

–Ymmärrän sotilaita: he ovat työssään eivätkä tiedä, mitä tehdä nyt. Hallitus laittaa kansan toisiaan vastaan, sanoo paikallinen kauppias Slovjanskissa The Guardianille.

Monet uskovat lisäksi, että sekä nationalistiryhmät että jopa ulkomaiset, länsimaiset joukot ovat mukana armeijan operaatiossa.

–He ovat täällä: Yhdysvaltain armeija, palkkatappajat, [äärioikeistolainen puolue] Oikea Sektori, väittää 48-vuotias paikallinen nainen.

Venäjä on kertonut tuhansien itäukrainalaisten pyytäneen Venäjää lähettämään joukkonsa turvakseen Ukrainan nykyhallitusta vastaan. Slovjanskin kaduilla Venäjän väite ei vaikuta pelkältä propagandalta, kertoo Guardian.

–Missä on Venäjä? Putin on hiljaa. Miksi? Anelemme Putinia tulemaan ja pelastamaan meidät, sanoo samainen paikallinen nainen Guardianille.

Venäjän hallinto puolestaan ilmoitti lauantaina, että se on ”menettänyt otteen” separatisteista itäisessä Ukrainassa. Myös Ukrainan väliaikainen presidentti Oleksander Turtšynov myönsi lauantaina, että Ukrainan hallinto ei nykytilanteessa kykene hallitsemaan maan itäosia. Asiantuntijat arvelevatkin laajalti, että kriisissä on nyt useita itsenäisiä osapuolia, joita kukaan ei suoranaisesti pysty käskyttämään.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmaisi lauantaina huolensa Ukrainan armeijan iskusta Slovjanskiin. Hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan, että Ukraina ei saa pitää kaapattujen Etyj-tarkkailijoiden vapautusta Slovjanskista merkkinä siitä, että kaupunkiin voi nyt hyökätä.