Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo Uudelle Suomelle tekevänsä vielä alkusyksystä ratkaisun turvapaikanhakijoiden asemaa koskevasta riippumattomasta selvityksestä.

–Tarkoitus on tehdä päätös vielä alkusyksystä. En tahdo luvata tiettyä päätöstä, kun teemme vielä valmistelua siitä, mikä on järkevästi mahdollista, Mykkänen sanoo.

Hän korostaa kuitenkin pitävänsä riippumatonta selvitystä ”varteenotettavana etenemistapana”.

–Me olemme valmistelleet jo yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa sitä, miten tällainen selvitys voitaisiin teettää, sisäministeri kertoo.

–Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta kyllä oma ajatukseni on se, että voisi hyvinkin olla tarkoituksenmukaista, että tällaisen ulkopuolisen asiantuntijatahon tekemä selvitys saataisiin pidemmällä aikavälillä käyttöön Suomen turvapaikkajärjestelmästä.

”Normaalia kehittämistoimintaa” – ei budjettiriihikysymys

Mykkänen korostaa, että selvityksen tilaaminen voidaan ratkaista sisäministeriössä itsenäisesti. Niin suuri budjettikysymys selvitys ei ole, että siitä tarvitsisi neuvotella syksyn budjettiriihessä.

–Lähden siitä, että tämä on ihan normaalia ministeriön hallinnanalan kehittämistoimintaa. Tarkoitus nyt on vain tarkkaan valmistella, miten selvitys tehdään ja valmistella sitä yhteistyötahojen kanssa.

Selvitys kestäisi ”toista vuotta” – pikaselvitys jo taustalla

Oppositiopuolueet vihreät ja SDP ovat vaatineet selvityksen laatimista. Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on hänkin arvioinut, että selvityksen voisi toteuttaa. Poliittisten vaatimusten lisäksi selvitykselle on nähty tarvetta myös virkamieshallinnossa.

Maahanmuuttovirasto Migri teki loppukeväästä Mykkäsen pyynnöstä oman selvityksensä turvapaikkamenettelyn ja -päätöksenteon laadusta, jossa se toivoi lisätutkimusta aiheesta.

–Kun tätä riippumatonta selvitystä jo helmikuussa esitettiin, niin totesin jo silloin, että se väistämättä kestäisi toista vuotta, jos lähdettäisiin teettämään ulkopuolisella toimijalla kilpailutuksineen tällaista selvitystä. Halusin tehdä nopeasti sisäisen analyysin, jonka pohjalta löydettiin hiomismahdollisuuksia ja 28 parannusehdotusta, joita nyt toteutetaan nopeasti.

–Mutta tämä ei poissulje sitä, etteikö näitä asioita voisi arvioida myös ulkoapäin. Se on sitten pidemmän aikavälin asia. Sen mahdollisesti ehdotukset eivät ehtisi tämän syksyn päätöksentekoon.

LUE MYÖS:

Keskustalaiselta tv:ssä tukea Touko Aallon vaatimukselle: Riippumaton selvitys Suomen turvapaikkajärjestelmästä?