Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on pyytänyt poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoitusten tapahtumista. Poliisi on kertonut joutuneensa turvautumaan voimankäyttöön mielenosoituksessa, joka järjestettiin lauantai-iltapäivänä Helsingin ydinkeskustassa.

”Poliisin tehtävä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia. Luottamus poliisiin on pidettävä vahvana, jotta turvallisuuden tunne voi kasvaa”, Ohisalo tviittasi sunnuntaina.

Lauantain mielenosoituksessa vastustettiin Turkin miehitystä Syyrian kurdialueilla.

”Ennen mielenosoituksen liikkeelle lähtemistä poliisi neuvotteli tunnin ajan mielenosoituksen järjestäjien kanssa. Järjestäjien toiveena oli liikkua kulkueen kärjessä autolla. Turvallisuussyistä poliisi ohjeisti järjestäjiä jättämään auton pois kulkueesta. Järjestäjät kieltäytyivät noudattamasta ohjeita, jolloin poliisi määräsi järjestäjiä jättämään auton pois. Määräyksestä huolimatta ajoneuvo lähti kulkueen mukaan, ja poliisi pysäytti kulkueen heti Narinkkatorille. Poliisi joutui lopulta rikkomaan ajoneuvon ikkunan pysäyttääkseen sen. Joukkoja hallittiin muun muassa poliisin ratsukoiden avulla”, Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan.

”Lähes samanaikaisesti useampi mielenosoittaja esti poliisiauton liikkumisen. Tässä yhteydessä poliisi joutui käyttämään etälamautinta henkilöön, joka vastusti poliisia. Näiden tapahtumien jälkeen kulkue pääsi liikkeelle ja kulki ydinkeskustassa suunnitellun reitin rauhanomaisesti”, poliisi jatkaa.

Mielenosoituksen alkuvaiheen tapahtumista on kirjattu rikosilmoituksia muun muassa kokoontumisrikkomuksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh kertoo seuranneensa tapahtumia sivullisena. Hän kuvailee poliisin toimintaa epäreiluksi ja provosoivaksi.

”En ole koskaan kuulunut kurdipuolueisiin tai -liikkeisiin tai järjestänyt mitään mielenosoituksia Suomessa. Sivullisena katsoin poliisin toimintaa, oli epäreilua. Isosti aseistettuna, lasten ja rauhallisten ihmisten edessä, tilanne vaikutti heti provosoivalta”, hän vastasi Twitterissä Ohisalolle.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Jere Roimu viittaa myös maanantaina järjestettyyn toiseen Turkin toimia Pohjois-Syyriassa vastustaneeseen mielenoitukseen, jonka yhteydessä rikottiin Turkin suurlähetystörakennuksen ikkunoita.

”Edellisessä vastaavassa mielenosoituksessa heillä oli auto, ja silloin mielenosoitus päättyi lähetystöalueelle, jossa tapahtui vahingonteko. Mielenosoitusväki liikkui ja juoksenteli lähetystöalueella niin, että auto ajoi ihmisten seassa. Oli epäily, että mielenosoitus saattaisi suunnata ennalta sovitusta reitistä huolimatta esimerkiksi Kaivopuiston lähetystöalueelle”, hän kommentoi lauantain tapahtumia STT:lle.