Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on vastannut julkisuudessa huoleen, joka on herännyt sisäministeriön lakihankkeesta potilastietoja koskien.

Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriö haluaisi merkittävästi laajentaa poliisin pääsyä arkaluonteisiin potilastietoihin kiireellä ja hiljaisuudessa valmistellulla hankkeella. Kritiikkiä hanketta kohtaan ovat tänään esittäneet muun muassa Asianajajaliitto, mielenterveyden asiantuntijat ja oppositiopoliitikot. LUE LISÄÄ: ”Täysin toteuttamiskelvoton” – Järkytys sisäministeriön hankkeesta leviää

”Miksi sosiaalihuoltolaissa samat täsmennykset on koettu tarpeellisiksi?” vastaa Mykkänen Twitterissä Jussi Hattaralle, joka toivoo Mykkäsen vetävän ehdotuksen pois.

Mykkäsen mukaan HS:n juttu oli kärjistävä.

”Ytimessä kysymys ylittääkö vaikkapa perheväkivaltakielteen huomaaminen terveydenhuollossa kynnyksen, jossa kerrotaan? Tai pelko joutua silvotuksi? Haemme tasapainoa”, Mykkänen jatkaa.

Myös Iltalehden haastattelussa Mykkänen viittaa sosiaalihuollon lakipykäliin.

”Sosiaalihuollon puolella pykälät ovat selkeämmät, ja siellä tiedonvaihto on ollut sujuvampaa rikosten ennaltaehkäisyn kannalta. Eikä ainakaan meidän tiedossa ole, että olisi syntynyt mitään laajaa keskustelua siitä, että siinä asiakassalaisuus olisi rikkoutunut”, Mykkänen sanoo Iltalehdelle.

”Tässä ei pyritä tekemään mitään sen radikaalimpaa kuin mitä sosiaalihuoltolaissa jo on”, Mykkänen sanoo.

”Haluamme ennaltaehkäistä mahdollisimman monta törkeää rikosta, jonka rankaisuminimi on 4 vuotta vankeutta. Yleensä nämä ovat väkivaltarikoksia. Jo 2015 pyrittiin selkeyttämään tilannetta lääkäreiden oma-aloitteisen ilmoittamisen osalta, mutta käytäntö on tuntunut siltä, että pykälä ei ole ollut riittävän selkeä”, Mykkänen myös perustelee Iltalehdessä.